Na hokejisty čeká při domácím MS velký tlak, vědí šampioni z roku 1985

Vyhrát hokejové mistrovství světa v domácím prostředí není jen tak, ale třeba v roce 1985 se to hráčům pořadatelské země povedlo. Přesně před třiceti lety získali zlaté medaile reprezentanti Československa, kteří se z titulu radovali v pražské hale v Holešovicích. Triumfovat před svými diváky prý bylo lehčí než v současné době.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pod tlakem bude behem světového šampionátu kromě hokejistů i kouč národního týmu Vladimír Růžička

Pod tlakem bude behem světového šampionátu kromě hokejistů i kouč národního týmu Vladimír Růžička | Zdroj: ČTK

„Dneska je lehčí hrát venku, dřív domácí fanoušci hráče hnali. Teď je ženou také, ale mašina je daleko větší. Kolem MS se motá plno lidí a funkcionářů, je do toho zainteresováno plno trenérů. Vůbec dostat sem šampionát stojí spoustu finančních prostředků,“ uvědomuje si František Musil.

„Ať chceme, nebo ne, tak hráče to svým způsobem svazuje. Člověk si ale přeje, aby se našemu týmu dařilo, aby mistrovství dopadlo co nejlépe po sportovní i ekonomické stránce,“ dodává jihlavská legenda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak je těžké hrát na MS před domácím publikem, zjišťoval u mistrů světa z Prahy 1985 reportér František Kuna

Tlak na domácí mužstvo se postupem času zvětšuje. Možná i proto od roku 1985 vyhráli domácí šampionát jen dva týmy. V roce 1986 Sovětský svaz a před dvěma lety Švédové. Jinak nikdo.

„Na kluky je ještě daleko větší tlak, než byl na nás. Aspoň to tak cítím,“ podotkl Pavel Richter, který atmosféru domácího šampionátu zažil na vlastní kůži v roce 1985.

„Pokud bychom tehdy neporazili Švédy, tak jsme vůbec nepostoupili do finálové čtyřky. Když jsme na zápas jeli, tak v autobuse bylo hrobové ticho. Až v kabině starší hráči vytáhli nějaké vtipy a byla i sranda. Na Švédy jsme vletěli, dali rychlé góly a bylo po zápase,“ vzpomíná.

Jágr bude start na MS ještě řešit s Růžičkou. Chci mít čisté svědomí, tvrdí

Číst článek

Bývalý reprezentační útočník je zvědavý na to, jak se s tlakem vypořádají mladí hráči. „Mají se na co těšit, šampionát v Praze je krásná věc,“ doplnil držitel pěti medailí ze světových šampionátů a olympijského stříbra.

Tlak na domácí hráče nebyl a rozhodně ani nebude pouze na zimním stadionu.

„Na ulicích nám lidé tleskali a troubili z aut, byly to neskutečné zážitky. Současní kluci to zažijí také. Na druhou stranu, když jsme prohráli s Amerikou a Ruskem, tak nám to dali – s odpuštěním – hlavně novináři pořádně sežrat,“ směje se Richter.

O2 arena | Foto: Filip Jandourek

František Kuna, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme