Nejucháme, ani nevěšíme hlavy, hodnotí Světový pohár Jandač. Hokejisté dokázali, že mohou hrát proti velkým mužstvům

Tři body, třetí místo ve skupině a vyřazení. Taková je bilance české hokejové reprezentace na Světovém poháru. Po lekci od Kanady a těsné porážce s Výběrem Evropy se český tým vzchopil a porazil Spojené státy. Pro trenéra Josefa Jandače je výhra náplastí, která dokazuje, že čeští hokejisté mohou obstát proti týmům plným velkých jmen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Jandač, trenér české hokejové reprezentace

Josef Jandač, trenér české hokejové reprezentace | Foto: Filip Jandourek

„Do zápasu jsme nastupovali s tím, že chceme hrát na 1000 procent. Přestože jsme neměli šanci postoupit, tak do toho kluci dali všechno. Hráli srdcem. Za výhru jsme nesmírně rádi, je to dobré pro celý český hokej. Dokázali jsme si, že můžeme hrát proti velkým mužstvům,“ zhodnotil poslední vystoupení trenér české reprezentace Josef Jandač.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejisté na SP do semifinále nepostoupili, důvodem ke spokojenosti je výhra nad Američany

Jaké okamžiky turnaje byly klíčové?

V turnaji nám na postup chyběl jediný bod a celé by to bylo veselejší. Takhle nejásáme, nejucháme, ale rozhodně nevěšíme hlavy. Klíčové by bylo dát o jeden gól navíc proti Evropě a aby se nám vyhýbala zranění. Z šesti zápasů jsme jen jeden zápas hráli na 12 útočníků, jinak jsme to museli lepit.

Je pro vás vítězství nad USA aspoň malou náplastí na nepostup do semifinále?

Je lepší končit turnaj vítězstvím než prohrou, malá náplast to je. Na tenhle zápas budu vzpomínat rád už jen proto, že kluci opravdu hráli za Česko. Máme kluky, kteří jsou ochotní padat po hubě a nahradit nedostatky nasazením a bojovností.

I Martin Ručinský říkal, že to nejdeme jen tak odklouzat, ale jdeme bojovat za Čechy, aby vnímání našeho postavení bylo jiné. To kluci dokázali. Pro mě osobně je každé vítězství u národního týmu cenné, zvlášť na Světovém poháru.

Brácha určitě nechtěl střílet, směje se Milan Michálek. Výhru nad USA zařídilo duo z Jindřichova Hradce

Číst článek

Jak dopadá srovnání českého hokeje s tím světovým?

Bezprostředně po utkání je to těžké hodnotit. Pořád se hrabeme v minulosti, to už se nezmění. Musíme se dívat dopředu. Pro mě osobně je Světový pohár obrovská zkušenost. Vždycky jsem slyšel, jak je hokej v Americe jiný. Jirka Fischer už vloni na MS říkal, že to je pomalé.

Světový pohár je o užších hřištích. NHL produkuje nejlepší hráče a pokud nezkvalitníme soutěže v Evropě, bude nám svět ujíždět. A tím nemyslím jenom nás. Každá federace se potýká s nějakými problémy a věřím, že mi to zachytíme a bude se blýskat na lepší časy.

Kolem sebe jste měl zkušený tým. Skauta Fischera, manažera Ručinského, asistenty se zkušenostmi z NHL - Prospala a Špačka.

Pro mě osobně je velká zkušenost pracovat se těmihle kluky. Chtěl bych jim poděkovat, protože jsme se na SP připravovali poctivě a dlouho. Ostatní štáby jsou taky široké a jsou tam velké osobnosti. Každý makal na 100 procent a myslím, že na téhle úrovni je to nezbytně nutné.

Bude pro vás důležité udržet trenérský štáb třeba s ohledem na MS?

Byl bych rád, kdyby to takhle vydrželo, byl jsem s nimi maximálně spokojený. Ale bude se to dál řešit. Martin Ručinský to přijal pouze na SP, stejně Venca Prospal a Jirka Fischer. Ti navíc mají práci tady. Vencu Prospala to chytlo a rád by na MS přijel. U Jirky Fischera uvidíme, jeho ambice jsou vysoké a přál bych mu, aby to jednou byl první český generální manažer v klubu NHL.

Důstojné rozloučení se Světovým pohárem. Češi porazili hokejisty USA 4:3

Číst článek

Jak tým poznamenal první zápas s Kanadou. Měli jste sebevědomí po přípravě, ale nakonec jste prohráli 0:6. Měla ta prohra nějaké následky?

Poměrně dobře jsme odehráli přípravu a měli jsme nějaké sebevědomí. Kanada nám ho sebrala, ale my jsme jí hodně pomohli. Oni museli změnit hru, byli nervózní, bohužel jsme dostali první gól, podle mě neregulérní, za tím si stojím. Pak další dva, to bylo smrtící.

Možná to zanechalo stopu. Proti Evropě jsme se vůbec nerozjeli, až v době, kdy jsme dostali gól. Možná to byla i tíha okamžiku. Kluci hrozně chtěli

Na turnaji pískají pouze severoameričtí rozhodčí, jak jste s nimi spokojen?

Nechci to moc komentovat. Byl jsem nespokojený, že nebyl potrestán zákrok na Faksu a že Kanadě uznali první gól. Bylo znát, že Kanada hraje doma, tak jsme to i cítili. První gól neměl platit a platil. Getzlaf mě skončit s turnajem i podle regulí NHL, to se nestalo.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme