Největší hvězda NHL Sidney Crosby posílí Kanadu na MS v Praze

Hvězda Pittsburghu Sidney Crosby se představí na mistrovství světa v dresu Kanady, jednoho ze soupeřů českých hokejistů v základní skupině v pražské O2 areně. Sedmadvacetiletý centr to potvrdil dva dny po vyřazení Penguins v prvním kole play off NHL s New Yorkem Rangers.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadské bodování nyní vede Sidney Crosby (uprostřed), v posledním zápase proti Voráčkově Philadelphii ale nebodoval

Kanadské bodování nyní vede Sidney Crosby (uprostřed), v posledním zápase proti Voráčkově Philadelphii ale nebodoval | Zdroj: Reuters

Dvojnásobný olympijský vítěz a vítěz Stanleyova poháru z roku 2009 bude v české metropoli útočit i na členství v Triple Gold Clubu, k němuž mu chybí právě zlato ze světového šampionátu.

Crosby bude reprezentovat na velké mezinárodní akci Kanadu teprve počtvrté. Vedle vystoupení na olympijských hrách v roce 2010 ve Vancouveru a loni v Soči, odkud si přivezl shodně zlato, byl už jen na mistrovství světa v roce 2006 v Rize.

Tam skončily Javorové listy čtvrté a Crosby tehdy cestou z lotyšské metropole zavítal do Prahy, kde navštívil kamaráda z působení v juniorské QJMHL z Rimouski Zbyňka Hrdela.

K triumfu v Soči dovedl Crosby Kanadu jako kapitán a teď se pokusí pomoci přerušit nepříjemnou sérii, kdy Javorové listy pětkrát za sebou vypadly na mistrovství světa ve čtvrtfinále. Na medaili čeká Kanada od stříbra v roce 2009 ve Švýcarsku.

Do dosud devatenáctičlenného kádru, který bude mít k dispozici trenér Todd McLellan, byli zařazeni další dva olympijští vítězové ze Soči - útočník Matt Duchene z Colorada a brankář Mike Smith z Arizony. V kádru jsou i další hvězdy Claude Giroux z Philadelphie, Tyler Seguin a Jason Spezza z Dallasu.

Crosby, nejvýše vybraný hráč v roce 2005, je v týmu Kanady už pátou jedničkou draftu NHL po útočnících Tayloru Hallovi (2010) a Ryanu Nugentu-Hopkinsovi (2011) z Edmontonu, Nathanu MacKinnonovi (2013) z Colorada a bekovi Aaronu Ekbladovi (2014) z Floridy.

Crosby si v této sezoně připsal v 77 zápasech 84 bodů za 28 branek a 56 asistencí, což ho zařadilo na třetí místo produktivity o tři body za vítěze Jamieho Benna z Dallasu.

V pěti duelech play off si připsal čtyři body za dvě branky a stejný počet přihrávek. V NHL má na kontě celkem 627 zápasů a 853 bodů za 302 tref a 551 asistencí. Ve 100 duelech play off přidal 118 bodů za 43 přesných zásahů a 75 nahrávek.

Jedničkou by měl být Pavelec, má jasno bývalý brankář Jiří Holeček

Číst článek

V letech 2007 a 2014 získal Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování NHL, Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče i Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA, na kterou dosáhl i v roce 2013. Ve sbírce má i Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce z roku 2010.

Při dosud jediném startu na mistrovství světa v roce 2006 se stal s 16 body z devíti zápasů nejproduktivnějším hráčem a s osmi brankami byl i nejlepším střelcem. Byl zvolen i nejlepším útočníkem turnaje a nechyběl v All Star týmu.

Při dvou startech na olympijských hrách si připsal v 13 duelech deset bodů za pět tref a stejný počet asistencí. V dresu kanadské dvacítky získal na světovém šampionátu v roce 2004 stříbro a o rok později zlato.

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme