Největší úspěch, 'netradiční' tiskovka. Od vítězství hokejistů v Naganu uplynulo 18 let

Zlatá olympijská medaile z Nagana dnes dospěla. Je to přesně 18 let, kdy čeští hokejisté vyhráli Turnaj století. Brankář Hašek tehdy ohromil celý svět, v Česku si lidé v nadsázce přáli, aby se stal prezidentem, a celá republika slavila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté na olympiádě v Naganu

Čeští hokejisté na olympiádě v Naganu | Foto: Česká televize

Když komentátor Českého rozhlasu Aleš Procházka oznamoval do Čech, že hokejisté získali zlatou medaili, brankář Hašek už ležel pod hromadou spoluhráčů a obránci Šmehlíkovi tekla po tváři krev poté, co ho nejlepší brankář Turnaje století z radosti a omylem udeřil hokejkou.

A pak už předseda MOV Juan Antonio Samaranch předával zlaté medaile.

Přehrát

00:00 / 00:00

18. výročí historického úspěchu českého hokeje připomněl reportér ČRo František Kuna

„Když jsem v osmnácti odcházel do NHL, počítal jsem s tím, že nikdy nebudu na MS nebo na olympiádě. Najednou ta příležitost byla a Češi vyhráli, to je skvělý,“ radoval se tehdy 26letý Jaromír Jágr a asi netušil, že o generaci později bude ještě válet v NHL.

S kariérou vydržel dlouho i jiný naganský vítěz, Martin Ručinský: „To nejde vysvětlit, to si člověk musí prožít. Když to vidím, chytne mě nostalgie a krásné vzpomínky na kluky, se kterými jsem to prožil. Nikdy nezapomenu.“

Dnes je to přesně 18 let, co čeští hokejisté pod vedením Ivana Hlinky vyhráli Turnaj století v Naganu.

„Jsou to okamžiky, které si člověk bude pamatovat celý život. To play-off, Amerika a po penaltách s Kanadou. Ve finálovém zápase jsme dali jediný gól a ubránili jsme to, pak nám dávali medaile,“ vzpomínal na jeden z největších úspěchů kariéry Dominik Hašek.

Dres Dominika Haška z Nagana | Foto: Tomáš Lörincz

Po republice už lidé v té chvíli jezdili auty, troubili a slavili největší úspěch českého hokeje. Hlavním hrdinou byl gólman, který ve finále udržel čisté konto.

Ty největší oslavy ale měly teprve přijít. „Zavolal nám pan Havel, že poletíme do Čech speciálem. Cítili jsme, že to bude velké. Už byly mobily, chodily nám stovky faxů od známých osobností. Psal nám kardinál, Libuška Šafránková s Josefem Abrhámem. Škoda že jsme si je nenechali,“ zalitoval Hašek.

„To, co bylo, když jsme přijeli do Prahy, předčilo očekávání,“ přiznal gólman dojatý přivítáním.

A jestli něco předčilo očekávání, byla to i tisková konference po příletu. Z Japonska je to daleko, k tomu ještě mezipřistání, oslavy byly dlouhé a vydatné. Pokud hrál Hašek hlavní roli na ledě, na tiskové konferenci to byl tehdejší trenér Ivan Hlinka.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme