Nejvíc hráčů z extraligy má na MS Slovinsko, přesto sestupuje

Hokejové mistrovství světa v Praze a v Ostravě zná svého prvního sestupujícího. Elitní společnost opouští jeden z nováčků letošního šampionátu, Slovinci. Tedy tým, který má na soupisce víc z hráčů z extraligy než např. domácí Česko nebo Slovensko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovinský obránce Miha Štebih odehrátl sezovu v JIhalvě, na MS ale bránil i ruské hvězdy

Slovinský obránce Miha Štebih odehrátl sezovu v JIhalvě, na MS ale bránil i ruské hvězdy | Zdroj: Reuters

Celkově si prošlo českými soutěžemi dokonce deset současných slovinských reprezentantů. Jde o vizitku práce Františka Výborného, který už v polovině devadesátých let přišel do Jesenice vyučovat hokej a později si k tomu přibral i tamní reprezentaci.

„Zná velmi dobře slovinské hráče, tím to tu pro ně je jednodušší. Navíc rozumím vašemu jazyku, podobně jako Slováci, to je podle mě hlavní důvod, proč se tu objevuje tolik Slovinců,“ přemýšlí mladoboleslavský obránce Mitja Robar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se slovinskými reprezentanty působícíme v tuzemských soutěžích mluvil reportér ČRo Radim Sajbot

Slovinské reprezentanty má na své soupisce Sparta, Mladá Boleslav anebo Pardubice. Jako rarita působí v tomto výčtu také prvoligová Jihlava, za kterou hraje už tři roky obránce Miha Štěbih. I pro něj představuje český hokej atraktivní adresu.

„Pro naše hráče je extraliga fakt dobrá soutěž. Není těžké naučit se jazyk, všichni jsme Slované. Pár hráčů máme v NHL, KHL, pak už je extraliga,“ chválí úroveň českých soutěží 23letý bek.

Hokejové MS útočí na divácký rekord, přišlo už půl milionu fanoušků

Číst článek

Na MS elitní kategorie poprvé v životě. A přiznává, že bránit například Malkina s Kovalčukem je něco jiného než hlídat útočníky Kadaně či Mostu. Ostatně nedostatek konfrontace s kvalitní konkurencí vnímá i jako jeden z důvodů slovinského sestupu.

Slovinští reprezentanti v českých klubech:
Robert Kristan, Blaž Gregorc (oba Pardubice), Miha Štebih (Jihlava), Luka Vidmar, Mitja Robar (oba Mladá Boleslav), Robert Sabolič (Sparta).

„Tak těžké zápasy jsem ještě neměl. V přípravě jsme hráli s Japonskem a týmy, které hrají první divizi. Měli jsme jen jeden zápas s Německem. Potřeboval bych tři čtyři takhle těžké zápasy, abych si zvykl,“ přemýšlí 190 centimetrů vysoký zadák.

Loni na olympiádě v Soči Slovinci senzačně porazili Slováky. Pro zemi, která má jen 7 ledových ploch a 150 profesionálních hráčů, to byl obrovský úspěch. Teď však elitní hokejovou společnost opouští a náhoda to prý není.

„Nejsou sponzoři, nejsou prachy, všechno jde dolů. Hráči, kteří jsou tady, jsou starší. Když jsme v juniorkách hráli my, hráli jsme o stříbro. U nich nevím, jestli se udrží. Mladší generace nejsou tak dobré,“ naznačuje složitou budoucnost slovinského hokeje obránce Miha Štěbih, který si v letošní sezoně také připsal svůj premiérový extraligový start.

Radim Sajbot, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme