NHL má novou brankářskou hvězdu. Grosenicka chválí i spoluhráč Hertl

Přestože je českému hokejistovi Tomáši Hertlovi 21 let a v NHL působí teprve druhou sezonu, některé věci už může své spoluhráče učit. Třeba to, jak se vyrovnat se skvělou premiérou v nejlepší soutěži světa i následným očekáváním okolí po úspěšném startu mezi hokejovou elitou. Podobně raketově jako on se totiž na výsluní nyní prodral jeho spoluhráč ze San José brankář Troy Grosenick.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Troy Grosenick po první vychytané nule v NHL se svojí rodinou

Troy Grosenick po první vychytané nule v NHL se svojí rodinou | Foto: Twitter @SanJoseSharks

V utkání proti Carolině padalo jméno Toye Grosenicka z úst komentátorů snad patnáctkrát za minutu. Pětadvacetiletý rodák z Milwaukee předváděl na ledě neskutečné věci a hlavně jeho zásluhou si Sharks připsali nakonec výhru 2:0.

Hned při svém debutu vychytal čisté konto. Musel přitom pokrýt neskutečných 45 střel soupeře, čímž zároveň vymazal z historie NHL 47 let starý rekord tehdy také debutujícího Andre Gilla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Hertl může Troyi Grosenickovi poradit, jak se vypořádat po úspěšném startu v NHL s následným očekáváním okolí

„Nebyl draftovaný, přišel jako volný hráč. Makal na sobě a teď chytá výborně, doufám, že mu to vydrží a bude se zlepšovat,“ říká o nové brankářské hvězdě její spoluhráč ze San José Tomáš Hertl.

Také český talentovaný útočník výrazně zpříjemnil Grosenickovi jeho hvězdnou premiéru, když se minutu před koncem první třetiny utkání s Carolinou postaral čtvrtou trefou sezony o nakonec vítězný gól.

Pro mladíka Hertla je Hašek hlavně naganským hrdinou z televize

Číst článek

Více než Hertl se ale po utkání skloňovalo jméno hostujícího brankáře, který do San José přišel loni téměř přesně jako právě český hráč. Na svoji premiéru ale musel čekat déle.

Slávistický odchovanec, ačkoliv je o čtyři roky mladší než Grosenick, tak může nyní svému kolegovi radit, jak zvládnout úspěšný debut v NHL, ze kterého by se mohla podlomit kolena mnohým. Hertl loni při své premiéře také hned bodoval, v druhém utkání už se radoval i z gólu a nastartoval tak svůj hvězdný vstup mezi nejlepší nováčky soutěže.

Hertl věří, že San José začne sbírat více bodů

„Gólman je přece jen jiná pozice, je důležité hlavně zůstat v klidu a ničím jiným se nestresovat,“ nabízí recept jednadvacetiletý centr, který má v letošní sezoně na kontě prozatím čtyři góly.

Hertl zároveň věří, že skvělá spolupráce z Caroliny bude pro obě mladé hvězdy San José pokračovat i dnes v noci na ledě Buffala, kde „Žraloci“ zakončí dlouhou sedmizápasovou sérii na hřištích soupeřů. Zatím mají vyrovnanou bilanci tří výher a tří porážek.

„Doufám, že Buffalo porazíme, zrovna se mu moc nedaří. Měli bychom získávat body, určitě se od nás letos čekalo víc. Musíme začít úplně jinak,“ dodal Hertl, který zároveň doufá, že premiéra Grosenicka v NHL neskončí jako loni ta jeho. Tedy nepříjemným zraněním, které vyřadilo český talent na dlouhou dobu ze hry.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme