NHL oslaví sté výročí, Jágr bude útočit na Messiera

Jubilejní 100. ročník oslaví zámořská NHL a jednou z hlavních postav v něm bude i útočník Jaromír Jágr z Floridy. Čtyřiačtyřicetiletá hrající legenda zaútočí na druhé místo v historickém pořadí produktivity, které patří Marku Messierovi. Vítězství v základní části NHL obhajuje Washington a triumf ve Stanleyově poháru hokejisté Pittsburghu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr v nočním zápase proti Detroitu

Jaromír Jágr v nočním zápase proti Detroitu | Zdroj: Reuters

V minulém ročníku Jágr, který má na kontě 1868 bodů z 1629 zápasů, předčil v historických tabulkách na třetím místě kanadského bodování legendárního Gordieho Howea. Teď mu schází 19 bodů na druhého Messiera, před kterým je už jen nedostižný Wayne Gretzky.

„Vím, že se mohu zlepšovat. Vždy se můžete zlepšovat, i když stárnete. Vždy se můžete zlepšovat, protože už víte, co potřebujete,“ řekl Jágr na startu přípravného kempu. V sezoně se může stát čtvrtým nejstarším hráčem v historii NHL.

Do své 23. sezony v NHL vstoupí Jágr ve čtvrtek domácím duelem proti New Jersey, program soutěže načnou už ve středu čtyři zápasy. Edmonton při premiéře v nové hale Rogers Place hostí Calgary, Chicago přivítá hokejisty St. Louis, Ottawa se utká s Torontem a finalista Stanleyova poháru San Jose bude hostit v kalifornském derby Los Angeles.

Druhý herní den odstartují cestu za obhajobou svých úspěchů z minulé sezony ve vzájemném duelu Pittsburgh i Washington. Domácí Penguins vyvěsí ke stropu haly Consol Energy Center plaketu připomínající čtvrtý zisk Stanleyova poháru v historii klubu.

Do sezony jde Pittsburgh s prakticky totožným úspěšným kádrem. Otazník ale visí nad jeho hlavní hvězdou Sidneym Crosbym, který při pátečním tréninku utrpěl otřes mozku. Devětadvacetiletý kapitán byl přitom letos na vrcholu formy.

Po rozpačitém startu do minulé sezony se nakonec zařadil do nominace na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče. Tato ocenění získal nakonec v podobě Conn Smythe Trophy v play off NHL a také při triumfu Kanady na zářijovém Světovém poháru. Crosby v letech 2010 až 2012 vynechal kvůli otřesu mozku celkem 101 zápasů. Zatím není jasné, jaké povahy jsou jeho současné problémy a kdy se bude moci vrátit na led.

Do sezony vstupuje po ostrém startu na Světovém poháru řada hvězd NHL. „Hrál jsem v září zápasy jako v play off. Nebylo to jen o třech zápasech na turnaji, ale také o přípravných duelech. Pomohlo to. Cítím to v tréninku. Jako kdybych byl v polovině sezony. Je to pro mě strašně dobře,“ uvedl český útočník Jakub Voráček z Philadelphie, který bude s deseti miliony dolarů nejlépe placeným českým hráčem v soutěži.

Loni začala NHL 7. října, letos startuje téměř o týden poději. Uskuteční se čtyři zápasy pod širým nebem. V neděli 23. října se představí na stadionu Investors Group Field pro americký fotbal Winnipeg s Edmontonem, na Nový rok se bude hrát na fotbalovém stadionu BMO Field v Torontu první NHL Centennial Classic mezi domácími Maple Leafs a Detroitem. Zápas bude začátkem oslav 100. výročí slavné zámořské soutěže.

Hned o den později bude hostit baseballový Busch Stadium v St. Louis Winter Classic mezi Blues a Chicagem. A v sobotu 25. února je na Heinz Field pro americký fotbal v Pittsburghu na programu souboj Penguins s pensylvánským rivalem Philadelphií.

Základní části skončí v neděli 9. dubna a o tři dny později začne play off.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme