Olympijské hry budou nejspíš bez hráčů NHL, Ovečkin se chce vzepřít

Účast hokejistů z NHL na olympijských hrách v příštím roce je stále v nedohlednu a je pravděpodobnější, že ti nejlepší v Jižní Koreji hrát nebudou. Peníze ale nejsou tím jediným problémem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší hvězdy NHL, Alex Ovečkin a Sidney Crosby

Největší hvězdy NHL, Alex Ovečkin a Sidney Crosby | Zdroj: Reuters

Generální komisionář NHL Gary Bettman dostal otázku na účast hráčů na olympijských hrách naposledy během Utkání hvězd NHL. Vedení největší a nejmocnější hokejové soutěže na světě se ale do řešení nijak nehrne.

„Nikdy jsme neřekli, a tím jsem si jistý, že jde jen o peníze. To přece není jediný problém. Některé kluby jsou pro, jiné tohle řešení doslova nesnáší, ale přijde mi, že většina to moc neřeší. A my prostě nechceme, aby peníze nějak ovlivňovaly samotný vývoj hokeje. Když MOV řekl, že nebude hradit výdaje za hráče, jako by tím otevřel plechovku plnou červů," řekl.

Jižní Korea chce dvacet olympijských medailí, do 'podpůrného týmu' investuje stamiliony

Číst článek

NHL nechce platit cestu a pojistky hráčů, během olympiády v Soči to byla částka 14 milionů dolarů, v Jižní Koreji by to mělo být 10 milionů dolarů.

Zdá se, že samotný Mezinárodní olympijský výbor samotná účast hráčů na ZOH tolik netrápí, NHL si zase ráda odehraje klasický ročník bez přerušení soutěže. Angažovat se chce ale i Mezinárodní hokejová federace, která by se na startu hráčů mohla finančně podílet.

„Věcem okolo olympiády se věnuji okrajově. Řeším věci, které jsem schopný ovlivnit, a tohle schopný ovlivnit nejsem. Připravujeme se spíš na variantu, že olympiáda bude bez hráčů NHL,“ říká například trenér českého národního týmu Josef Jandač.

Nejzazším termínem pro rozhodnutí je červen. To už chce mít vedení NHL hotový rozpis na další sezonu. Když by hráči z NHL na olympijských hrách oficiálně neměli hrát, takovou malou revoltu chystá ruský útočník Alexander Ovečkin.

„Nevím, jak to dopadne, ale moje rozhodnutí je stále stejné – budu tam hrát,“ prohlásil Alexander Ovečkin už na Světovém poháru v Torontu.

Kdyby nakonec hráči z NHL na OH neměli startovat, bude to mít hodně těžké, aby ve Washingtonu vysvětlil svému zaměstnavateli, že si jede zahrát hokej do Jižní Koreje.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme