Olympijský vítěz Ručinský ukončil ve 44 letech hokejovou kariéru

Hokejová extraliga přijde o dalšího olympijského vítěze z Nagana. Ve 44 letech ukončil kariéru Martin Ručinský, který v minulé sezoně pomohl Litvínovu k historicky prvnímu titulu. Trojnásobný mistr světa se k tomuto kroku rozhodl v posledních měsících po extraligovém triumfu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán hokejistů Litvínova Martin Ručinský.

Kapitán hokejistů Litvínova Martin Ručinský. | Foto: David Kalvas | Zdroj: Český rozhlas

„Člověk si užije oslavy a pak začne přemýšlet, co dál. V mém věku už takhle přemýšlet musím. Muselo to ve mně uzrát. Cítím, že se můj čas naplnil a že je ten nejlepší čas dát hokeji sbohem,“ řekl Radiožurnálu Ručinský.

Mistrovskou sezonu dohrával zkušený forvard se zdravotními problémy, které ho nakonec připravily o start na domácím světovém šampionátu.

Operaci krční páteře se snažil vyhnout a zvažoval, zda se začne připravovat na další sezonu. Nakonec se rozhodl s hokejem skončit.


Ručinského kariéra má hodně milníků. Od počátků v Litvínově a draftu NHL v roce 1991, kdy si ho vybral Edmonton, přes zlato z Nagana a triumfy na světových šampionátech až po vítězství v extralize.

„Vzpomínám na všechno, hlavně budu ale vzpomínat na partu kluků, s níž jsem na to mohl dosáhnout. Když táhne dvacet kluků za jeden provaz a dotáhne to až třeba k extraligovému titulu, tak pak vidíte v kabině dvacet úsměvů. Kvůli tomu člověk hokej hraje,“ podotkl Ručinský.

Můžu odejít se vztyčenou hlavou, řekl Ručinský ke konci kariéry

Číst článek

„Martine, děkuju ti za všechny spoluhráče, klub i fanoušky,“ uvedl klubovém webu předseda představenstva Litvínova Jiří Šlégr, Ručinského spolužák, spoluhráč a kamarád.

Zpráva překvapila ředitele extraligy Josefa Řezníčka, podle kterého ztrácí české extraliga výjimečnou osobnost.

Martin Ručinský (vlevo) a Pavel Francouz. Hráči, na které bude Litvínov v nové sezóně hodně spoléhat. | Foto: David Kalvas

„V posledních sezonách měl neskutečnou formu. Sám jsem zažil, jak obtížně se v tomhle věku forma udržuje. Skončil jeden opravdu obdivuhodný hráč z naganské generace z ročníku 1972,“ připomíná Josef Řezníček, že kromě Ručinského zůstal mezi aktivními hráči z vítězného týmu z Nagana už jen Jaromír Jágr.

Za Litvínov odehrál Ručinský během dvanácti sezon v nejvyšší soutěži celkem 396 zápasů, v nichž nastřílel 146 gólů. Působil také ve Spartě a krátce ve Vsetíně.

Drtivou část své kariéry ale zkušený forvard strávil v NHL, kde hrál za Edmonton, Québek, Colorado, Montreal, Dallas, New York Rangers, Vancouver a St. Louis. V zámořské soutěži má na kontě přes tisíc zápasů.

Martin Ručinský | Foto: Český rozhlas

Martin Charvát, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme