Palát přihrál na gól, Tampu dělí jedna výhra od postupu do finále

Český hokejista Ondřej Palát přihrál v nedělním utkání play off NHL na jeden gól Tampy Bay, která zvítězila 2:0 na ledě New York Rangers. Lightning tak vedou v sérii 3:2 na zápasy a jediná výhra je dělí od postupu do finále Stanley Cupu, kde naposledy hráli v roce 2004. Rozhodující krok mohou udělat v úterý před vlastními fanoušky na Floridě.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Steven Stamkos,  Ondřej Palát a Nikita Kucherov z Tampy Bay slaví gól proti New York Rangers

Steven Stamkos, Ondřej Palát a Nikita Kucherov z Tampy Bay slaví gól proti New York Rangers | Zdroj: Reuters

Oba góly vstřelili hosté ve druhé třetině. Nejprve se ve 34. minutě po rychlém útočném výpadu prosadil Valtteri Filppula přesnou střelou nad vyrážečku gólmana Henrika Lundqvista.

O pět minut později Palát v přesilové hře vybojoval puk v útočném pásmu a sehrál nádhernou kombinaci na jeden dotek s Nikitou Kučerovem a Stevenem Stamkosem, který po přihrávce českého útočníka skóroval do odkryté branky.

Stamkos se trefil ve čtvrtém utkání po sobě a pošesté z posledních sedmi zápasů. Celkově má v letošním play off na kontě sedm gólů, přitom v sérii 1. kola s Detroitem vyšel naprázdno. „Na rozdíl od prvních osmi utkání si teď daleko víc věřím, to je bez debat," konstatoval kapitán Tampy.

Domácí hokejisté, kteří v minulých dvou zápasech vstřelili pokaždé pět gólů, byli tentokrát v ofenzivě bezzubí. Nepomohly jim ani přesilové hry. Zatímco v uplynulých třech utkáních vždy využili dvě početní výhody, tentokrát se neprosadili ani v jedné ze čtyř.

„Díky přesilovkám jsme získávali v minulých duelech převahu, ale dneska jsme v nich byli hrozně pomalí. Nedokázali jsme si vytvořit moc šancí,“ konstatoval trenér Rangers Alain Vigneault.

Brankář Tampy Ben Bishop zlikvidoval všech 26 střel a podruhé v letošním play off vychytal čisté konto. Před zápasem se přitom necítil nejlépe. Při rozbruslení ho totiž bolestivě zasáhl prudkou střelou obránce Nikita Nestěrov.

„Nebylo to nic příjemného. I kvůli tomu jsem před zápasem neměl moc dobrý pocit. Ale nakonec to dopadlo skvěle. Myslím, že to byl náš nejtěžší zápas v play off," uvedl Bishop.

"Působil velmi sebevědomě," pochválil brankáře trenér Tampy Jon Cooper. „Ben potvrzuje, že je špičkový gólman, ale to všichni víme. Jinak bychom se nedostali v play off až sem,“ dodal.

Výsledek play-off NHL
Východní konference - 5. zápas:
New York Rangers - Tampa Bay 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Branky: 34. Filppula, 39. Stamkos (Palát). Střely na branku: 26:22. Diváci: 18.006. Hvězdy utkání: 1. Stamkos, 2. Bishop, 3. Filppula (všichni Tampa). Stav série: 2:3.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme