Před 40 lety byli hokejisté na Kanadském poháru druzí, pro mnohé šlo o vrchol kariéry

Hokejový rok 1976 hráče jedním z nejnáročnějších v historii. Měl tři vrcholy a tím posledním byl Kanadský pohár, předchůdce Světového poháru, který příští týden začne. A vzpomínky hráčů na tehdejší našlapaný program jsou stále živé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tým z roku 1976 při setkání po 40 letech

Český tým z roku 1976 při setkání po 40 letech | Zdroj: ČTK

„Skončili jsme v dubnu a Kanadský pohár byl v září. Předtím ještě byla v únoru olympiáda, takže to bylo dost těžké mít 3 vrcholy během šesti měsíců. „Nejlepší je jet na takový turnaj s pokorou. Mohli jsme být třetí i čtvrtí,“ říká Milan Nový, velká hvězda své doby a muž, který na rok 1976 velmi rád vždy zavzpomíná.

Na Kanadský pohár tehdy Československo cestovalo jako úřadující mistr světa z Katowic. Milan Nový byl skvělý v útoku, v obraně zase odváděl skvělou práci František Pospíšil a i on má jasno, kam zařadit Kanadský pohár na žebříčku hodnot.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hvězdy z roku 1976 vzpomínaly na tehdejší Kanadský pohár s Františkem Kunou

„Byl to můj vrchol. Nechci se rouhat, ale hráli jsme lehké MS v Katowicích. Hned první den Poláci porazili Rusy, slavili a mysleli si, že druhý den porazí nás. Ale dostali od nás asi 12 kusů. Nebyla tam Kanada, se Švédy jsme si poradili, druhý zápas s Rusama zremizovali a bylo to úplně suverénní,“ připomíná obránce.

Na Světový pohár pak sborná dorazila oslabená. „Nebyl tam trenér Kulagin a nebyla tam první pětka. Ta kdyby dneska hrála, ze všech si udělá prapory. Charlamov, Petrov a Michajlov byli lidi, kteří neměli konkurenci, i když Michajlova jsem nemusel, to byl hajzl,“ neodpustí si rýpnutí po 40 letech Pospíšil.

Zatímco letos se bude hrát Světový pohár jen na jenom stadionu v Torontu, tehdy to bylo jinak. A národní tým si hodně nacestoval i po Spojených státech.

Plekanec zlomil prokletí libeňské haly, Hemský rozhodl. Hokejisté porazili Rusy po nájezdech

Číst článek

„Ve Filadelfii to bylo jako v pekle. Uvnitř to bylo červeno-černé a Američané byli banda panchartů, kteří se v tom vyžívali. Se Švédy jsme hráli v Quebecu, prohráli jsme 1:2,“ vzpomíná Pospíšil, který má z Kanadského poháru 1976 stříbro, stejně jako Milan Nový.

„Mám ještě sošky, jednu jsem sem zapůjčil, dres, možná hokejku, se kterou jsem hrál. Mám toho hodně, ale to nechávám pro vnoučky. Někde to má dcera schované,“ usmívá se.

Nástupce Kanadského poháru, Světový pohár, začne v Kanadě 17. září, Češi do něj vstoupí o den později.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme