Před cestou na MS musí hokejisté z NHL projít důkladnou zdravotní prohlídkou

Před začátkem mistrovství světa posilují jednotlivé týmy tradičně hokejisté ze zámořské NHL, ale ne každému přání startovat na šampionátu vyplní. Stává se totiž, že někteří hráči neprojdou zdravotní prohlídkou ve svých klubech. Jak prozradil obránce Caroliny Michal Jordán, bývá totiž důkladná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce Michal Jordán při přípravě reprezentace před světovým šampionátem

Obránce Michal Jordán při přípravě reprezentace před světovým šampionátem | Zdroj: ČTK

„Všichni jsme měli prohlídku ve stejné nemocnici, celé patro by vlastně jen pro nás. Asi osm deset doktorů procházelo zdravotní stav hráče, jestli neměl během sezony vleklé zranění nebo zda na jejím konci neutrpěl třeba otřes mozku,“ popisuje proces zdravotní prohlídky Michal Jordán.

„Víceméně jde o pohovory. Hráči chodí na rezonance a rentgeny, jestli mají správně srostlé kosti,“ dodal čtyřiadvacetiletý obránce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh zdravotní prohlídky v NHL popsal Františku Kunovi obránce Carolina Michal Jordán

Není to ale tak, že byste šli na rentgen, tam vám řekli, že kost je v pořádku a vedení týmu vše schválilo. Součástí prohlídky jsou i jiná oddělení v nemocnici.

„Od zubařů až po vážení jsme prošli všechny doktory. Ti nám následně schválí, jestli jsme v pořádku natolik, abychom mohli pokračovat v sezoně, nebo nikoliv,“ podotkl odchovanec zlínského hokeje.

Hodně záleží na tom, jaké měl hráč problémy během sezony. I v maratonu desítek zápasů v NHL je na tom Michal Jordán zdravotně dobře, a tak byl v nemocnici v Carolině jen chvíli.

Na hokejisty čeká při domácím MS velký tlak, vědí šampioni z roku 1985

Číst článek

„Mítinky s trenéry a manažery probíhají většinou dopoledne, lékařská prohlídka přijde na řadu až navečer. Já jsem zdravý, takže mi zabrala patnáct dvacet minut. Jsou ale samozřejmě hráči, kteří stráví na prohlídce více času,“ prozradil.

Na konci sezony se měří 'pneumatika'

Možná byste čekali, že si kluby budou chtít hráče ještě na konci sezony prověřit, jak jsou na tom fyzicky a pak porovnat s kondicí na začátku dalšího ročníku NHL. Na rotopedy a k dalším přístrojům, které měří kapacitu plic a podobné veličiny, hráči chodit nemusí. Ale jednomu měření se přece jen nevyhnou.

„Na konci sezony nám berou tuk, zjišťují, komu narostla 'pneumatika',“ usmívá se bek Caroliny. „Jiné testy se víceméně nedělají,“ dodal Michal Jordán, který se po návratu do Česka a rychlého přeletu do Švédska, musel srovnat s časovým posunem.

Teď už bude bojovat o další nominaci na světový šampionát.

MS v hokeji 2015 | Foto: Český rozhlas

František Kuna, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme