Příští týden startuje NHL s novými pravidly, hráči prodloužení tři na tři vítají

Zatímco diváci v Evropě už zhruba měsíc chodí na ligový hokej, nová sezona zámořské NHL začne za necelý týden. 98. ročník s sebou přináší i některé změny v pravidlech. Mají pomoci k tomu, aby byla soutěž atraktivnější. Například v případném prodloužení se bude hrát jen ve třech hráčích na každé straně. Přibude i nová pravomoc pro trenéry, budou moci žádat o přezkoumání videa při inkasované brance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

NHL

NHL | Foto: Český rozhlas

Nejen komentátoři se budou podivovat nad tím, kolik je na ledě místa. Cíl je jasný, aby se rozhodovalo jen minimum zápasů v nájezdech.

„Bavili jsme se o tom, jak bude fungovat prodloužení ve třech hráčích na každé straně. Přípravné zápasy ukázaly, že se rozhodlo v 77 procentech případů. To je daleko větší číslo, než jsme očekávali. A nemyslím si, že je to jen experiment na jednu sezonu,“ přiznává generální sekretář NHL Gary Bettman.

Přehrát

00:00 / 00:00

NHL odstartuje do nové sezony s úpravami pravidel, prodloužení se bude hrát tři na tři, trenéři budou moci využít video

Nájezdy jsou divácky atraktivní, ale když se bude hrát prodloužení ve třech, bude k vidění rozhodně víc zajímavých situací než ta, že jeden hráč jede sám proti brankáři. A hráči to vítají.

„Na ledě je hodně místa a alespoň vynikne hokejovost jednotlivých týmů nebo spíše několik hráčů, kteří dostanou důvěru. Navíc to bude i pro diváky atraktivní. Jsem jednoznačně pro,“ říká třeba Patrice Bergeron z Bostonu.

Podobnou změnu by v české extralize uvítal třeba liberecký Branko Radivojevič, který v zámoří hrál. „Myslím si, že je to otázka času, že tak za rok to bude i tady. Pro lidi to bude určitě zajímavé,“ míní.

Extraliga ale zatím takovou změnu nechystá. Stejně jako další experiment, který bude platit až v soutěžních zápasech NHL.

Nově totiž budou moci trenéři požádat o přezkoumání videa při obdržené brance. Ale pouze v případech, že mají podezření na nedovolené bránění brankáře nebo na to, že soupeř přešel do útočného pásma díky ofsajdu.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme