Profesionálním hokejistou na jeden večer. Kluby NHL látají sestavu i odměňují děti

NHL dokáže mít poměrně kuriózní hrdiny. Jedním takovým je brankář - amatér, který na poslední chvíli podepsal smlouvu s Chicagem a chvíli poté už byl na ledě s hráči nejlepší hokejové ligy světa. Jednodenní smlouvy v NHL sice nejsou časté, kluby je ale používají nejen k látání sestavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erica Semborskiho se zeptali, jestli umí chytat. O několik hodin seděl na lavičce týmu NHL

Erica Semborskiho se zeptali, jestli umí chytat. O několik hodin seděl na lavičce týmu NHL | Foto: NHL.com

Třiadvacetiletý Eric Semborski byl ve správný čas na správném místě. Chicago totiž přišlo na posledních chvíli o golmanskou jedničku, navíc hrálo venku a nemělo koho posadit na střídačku jako náhradního golmana.

A tak pátralo v okolí stadionu ve Philadelphii, kde se zápas chystal a našlo golmana - amatéra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do klubu NHL se se může díky štěstí dostat i muž, který dávno skončil s kariérou

„Přijde mi to až nereálné. Nedokážu to vůbec popsat ani vysvětlit. Je to prostě splněný sen. Už jenom to, že jste s kluky v šatně, že jste chvíli součástí té party. Navíc v den, kdy měl táta narozeniny. Je to dárek i pro něj. Všechno nejlepší, tati,“ rozesmál novináře muž, který chytal naposledy vloni za univerzitní tým.

Pravidla NHL to dovolují. Chicago ale nemohlo narychlo podepsat profesionála, protože už nemá moc peněz pod povinným platovým stropem. A tak s pomocí domácího klubu našlo Semborskiho, který si mohl užít předzápasové rozbruslení.

„Bylo to strašně rychlé. Nemohl jsem ani popadnout dech. Bylo to nejlepších 20 minut mého života, které jsem na ledě strávil,“ vypráví.

Na první pohled nebylo poznat, že Semborski není profesionál, která má za sebou jen pár sezon v amatérských ligách. Na serveru eliteprospects má ve statistikách poslední dvě sezony prázdné a v kolonce přestupy je: odnikud do Chicaga.

Dokonce existovala i varianta, že by kouč Quenneville mladíka do branky za rozhodného stavu poslal. Chicago totiž za stavu 1:3 zkusilo hru bez brankáře. Pokud by inkasovalo, že by do branky Semborski. „To by byla velká chyba,“ směje se.

Jágrův gól nestačil. Pastrňák dal dva a rozhodl v prodloužení

Číst článek

„Dostal jsem asi 70 zpráv a měl jsem 20 zmeškaných hovorů. Mám ze zápasu pár puků, dali mi čepici i dres. Nic víc nechci. Strašně jsem si to užil,“ říká 23 ti letý Eric Semborski, který pracuje v tréninkovém areálu Philadelphie a měl prostě štěstí, že byl zrovna někde kolem.

Cestou na stadion prý neměl ani kravatu, jak je v NHL zvykem. V šatně mu to určitě odpustili a on sám na to jistě brzy zapomněl. Přebil to zážitek z funkce gólmanské dvojky klubu NHL.

Smlouva pro veterána i chlapce s leukémií

Shánění brankářů na poslední chvíli není v NHL časté, ale ani výjimečné. Týmy jsou při jejich shánění poměrně originální. Buffalo Sabres tak v roce 2014 posadili v dresu na lavičku videotechnika z arény Ryana Linze. V dalším zápase pak seděl na lavičce 47letý veterán a trenér brankářů Arturs Irbe.

Podepisovat amatéry klubům NHL umožňují „jednodenní smlouvy“. Dallas Stars ji například uzavřeli v roce 2011 uzavřeli s Mikem Modanem, který se po zakončení kariéry v Detroitu chtěl rozloučit jako hráč Stars, kde strávil téměř celou kariéru.

Pocit profesionálního hokejisty si díky kratičkým kontraktům mohou zažít i děti. V říjnu se tak na jeden den stal členem kádru New Jersey 9letý Santino Anastasia. Chlapec který bojuje s leukémií házel čestné buly před zápasem.

Před dvěma lety vyjel na led spolu se San Jose Sharks 17letý Sam Tageson, který se potýká s mnoha zdravotními problémy kvůli nefungující srdeční chlopni. Nástup na led dojal nejen jeho, ale i často dvoumetrové hokejisty Sharks.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme