Proti Kanadě odehráli čeští hokejisté památné bitvy Světového poháru. Letos se s ní utkají hned v úvodu

České hokejisty čeká v Pittsburghu poslední přípravný zápas před Světovým pohárem. Mnozí odborníci tým kapitána Plekance jako favorita rozhodně nevidí. Podobně to bylo v roce 1976 při prvním tehdy ještě Kanadském poháru, československá reprezentace tehdy skončila druhá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS Česko - Kanada

MS Česko - Kanada | Foto: Český rozhlas

„Odehráli jsme krásný turnaj. Skončili jsme druzí a to jsme nebyli ani zdaleka tipovaní, že bychom se mohli dostat do finále. Porazili jsme nejstarší tým profíků. To byli hráči, o kterých jsme jen občas slyšeli,“ vzpomíná Nový.

„Když ty hráče vidíte na ledě, jejich kariéry a týmy, za které hráli, o to víc si pak vítězství ceníte,“ říká střelec jednoho z nejslavnějších gólů československé historie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé slavné bitvy s Kanadou připomněl reportér ČRo František Kuna

Ve skupině Češi porazili nejen Sovětský svaz a třeba také Finy 8:0, ale hlavně v Montrealu Kanadu jediným gólem Nového. Ve finále pak Československo s Kanadou prohrálo.

Na nástupci Kanadského, tedy Světovém poháru, to byli znovu Češi, kteří sehráli s kolébkou hokeje památnou bitvu. Před dvanácti lety prohráli s „kolébkou hokeje“ 3:4 po prodloužení.

„Byl to vynikající zápas. Prohráli jsme, ale atmosféra byla prostě neskutečná. Kanada umí atmosféru vytvořit, je to hokejový svátek,“ vzpomíná Martin Ručinský.

„Je to nejlepší zápas, co jsem kdy hrál. Pak ještě když jsme vyhráli Stanley Cup. Rychle to uteklo, ale seděli jsme s Martinem Havlátem na střídačce a říkali jsme, kdo je na ledě a proti komu hrajeme. Byl to perfektní hokej nahoru – dolů. Na to člověk nezapomíná,“ vytáhl podrobnosti z paměti Patrik Eliáš.

Od posledního setkání obou mužstev na Světovém poháru uběhlo 12 let. Ale letos bude Kanada prvním českým soupeřem v noci ze soboty na neděli.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme