Rád bych ještě pár sezon působil v NHL, říká Radim Vrbata

Hokejový mistr světa z Vídně 2005 a odchovanec mladoboleslavského hokeje Radim Vrbata odehrál v základní části zámořské NHL přes 900 zápasů. Zatím ale netuší, jestli k nim přidá další. Poslední dvě sezony odehrál ve Vancouveru. Nyní ale na další angažmá čeká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radim Vrbata na tréninku extraligové Mladé Boleslavi

Radim Vrbata na tréninku extraligové Mladé Boleslavi | Foto: Jan Pavlíček

Zatím poslední sezona v zámoří pro pětatřicetiletého odchovance mladoboleslavského hokeje skončila předčasně. Poraněné koleno už ale stačil vyléčit.

Domů ze zámoří se vrátil už jako trojnásobný otec a také v pozici volného hráče. Co by ho dřív znepokojovalo v otázce hokejové budoucnosti, bere dnes s ledovým klidem.

Přehrát

00:00 / 00:00

S hokejistou Radimem Vrbatou o jeho plánech pro příští sezonu mluvil reportér ČRo Pavel Petr

„Už to není jenom o délce kontraktu nebo o penězích. Je to i o tom, aby to sedělo rodině. Máme tři malé děti a dalšími faktory jsou role v týmu, s kým by člověk hrál, jaký tam je trenér a jaké má ten tým ambice. Těch věcí je více, a čím víc se jich sejde, tím lépe,“ vysvětluje český útočník.

Radim Vrbata věří, že minimálně ještě rok nebo dva by za oceánem mohl ještě odehrát. Nakonec, ještě nikdy nezvedl nad hlavu Stanleyův pohár, a to je pro každého hokejistu velká výzva.

„Stanley Cup by chtěl člověk samozřejmě vyhrát. Ale aby si řekl, že tento tým letos vyhraje a že by tam chtěl podepsat, tak to v dnešní NHL nefunguje. Před sezonou je kolem deseti týmů, které mají reálnou šanci vyhrát. Z tohoto pohledu je těžké vybírat si tým podle toho, jaký má největší šanci na Stanley Cup,“ líčí Vrbata, který by si navíc mohl posunout osobní statistiky.

Hranice tisícovky odehraných zápasů v nejprestižnější světové soutěži není tak daleko.

„Tisíc zápasů je meta, kterou moc hráčů nepřekonalo. Chybí mi k tomu jedna celá sezona, asi 60 zápasů, takže z tohoto pohledu je to lákavé.“

Letošní sezona pro mě byla nejlepší v kariéře, hodnotí spokojeně Hertl

Číst článek

Ne už tak pokusit se vyrovnat hvězdnému Jaromíru Jágrovi, který NHL hraje i ve svých čtyřiačtyřiceti letech.

„On je výjimečný, je to jeden z nejlepších hráčů, kteří kdy hráli hokej. Na druhou stranu je svobodný a nemá děti, takže z tohoto pohledu na to může koukat jinak než hráči, kteří mají rodiny,“ doplňuje Vrbata.

Zatím Radim Vrbata během své zámořské mise, kde postupně hrál v Coloradu, Carolině, Chicagu, Phoenixu nebo naposledy ve Vancouveru, stačil odehrát 934 utkání. Zaznamenal v nich 554 bodů za 259 gólů a 295 přihrávek.

Ve dvaačtyřiceti zápasech v bojích o Stanleyův pohár si připsal osm gólů a deset asistencí. Jestli k nim přidá další, to se uvidí. Na druhou stranu není vyloučen ani jeho návrat do české extraligy.

„Varianty jsou tři. Buď se vrátíme na sezonu či dvě do zámoří, nebo tady zůstaneme a budu hrát extraligu za Boleslav. Nebo je taky možné, že už nebudu hrát vůbec.“

Jisté je jedno. V zámoří strávil podstatnou část své kariéry. Na trvalý pobyt v Česku by si musel zase postupně zvykat.

„Od sedmnácti let jsem pryč, takže se dá říct, že je to půlka života. Na začátku by to asi nebylo úplně jednoduché, hlavně asi pro děti. To se ale nedá nic dělat, takhle to prostě je,“ uvědomuje si Radim Vrbata.

Pavel Petr, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme