Rusko vyměnilo celou hokejovou reprezentaci do 18 let, údajně kvůli meldoniu

Na mistrovství světa hokejistů do 18 let v americkém Grand Forks budou Rusko reprezentovat o rok mladší hráči, než byli původně v nominaci. Původně vybraní hráči se ze soupisky den před odletem vytratili. Spekuluje se o tom, že neprošli testy na zakázané meldonium.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko bude mít na MS do 18 let ještě o rok mladší výběr

Rusko bude mít na MS do 18 let ještě o rok mladší výběr | Zdroj: Reuters

„Jde o řešení hokejové federace odsouhlasené ministerstvem sportu i taktické řešení trenérů. Vybraní mladí hokejisté se budou rvát a bojovat a budou se chtít co nejlépe prezentovat během šampionátu,“ nechtěl náhlou změnu nominace blíže komentovat šéf ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti nečekané změny nominace "sborné" do 18 let přiblížil reportér ČRo Marek Augustin

Proč o svoji vekou šanci předvést se před skauty zámořských klubů přišli ti reprezentanti, jejichž příprava k mistrovství světa směřovala, si ruská média vysvětlují hromadným užíváním meldonia. Až 80 procent hráčů ročníku 98 mělo mít tuto zakázanou látku v těle.

Jakýkoliv prohřešek nebo vůbec samotné testování Vladislav Treťjak odmítá. „V případě ročníku 1998 hokejová federace nebrala vzorky na doping, na to nemá právo. To má pouze WADA. Chci popřát našemu týmu hodně štěstí a prosím vás, abyste nepsali zvěsti a nespekulovali o tom, co tomu předcházelo.“

Ruská hokejová federace kontrolní vzorky odebírat doopravdy nemůže. Jsou ale i další způsoby, jak zjistit, jestli hráči doping užili.

Počet sportovců s pozitivním testem na meldonium roste, už je jich asi sto

Číst článek

„V nějaké jiné ‚podzemní‘ laboratoři si Rusové mohli udělat pre-testing, jestli bylo nějaké podezření nebo se hráči přiznali, že to brali,“ nabízí vysvětlení vedoucí exekutivy Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský.

Od prvního ledna, kdy je meldonium na seznamu zakázaných látek, bylo jeho užívání prokázáno desítkám ruských sportovců. Podobnou zkušenost, jakou teď prochází dnes už bývalí členové hokejového výběru do 18 let, si pak prochází i jejich krajané, kteří reprezentují v curlingu.

Marek Augustin, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme