Rusové mohou být pod tlakem. Zas o tolik horší nejsme, věří si hokejisté

Více než deset nováčků v české sestavě nastoupí v pátek k úvodnímu duelu na hokejovém mistrovství světa v Rusku. Čeští reprezentanti neočekávají s domácí sbornou v čele s Pavlem Dacjukem jednoduchý zápas, ale věří, že můžou uspět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trénink české hokejové reprezentace

Trénink české hokejové reprezentace | Zdroj: ČTK

V sestavě ruského trenéra Olega Znaroka je několik hráčů z NHL. Největší hvězdou je ikona Detroitu Pavel Dacjuk, jemuž bude čelit česká obrana s minimálním počtem mezinárodních zkušeností.

„Samozřejmě to nebude nic jednoduchého. Vím, jaký je Pavel Dacjuk hráč ale nijak speciálně se na něj nepřipravuju, protože zaměřovat se na jednoho hráče, když jich tam mají dalších 15 vynikajících, nemá cenu,“ uvádí obránce Liberce Radim Šimek, který bude mít mistrovství světa premiéru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nováčci na MS

„Dacjuk je jedním z nejlepších hokejistů, ale oni jich mají víc, takže to není o tom hlídat jen jeho. Mají tam další lajnu, co hrála v Petrohradu a myslím, že je výborná, ale záleží, jak jim to sedne. My jim budeme chtít hru co nejvíc znepříjemnit,“ říká o ruské sestavě Roman Červenka.

Útočník Liberce Michal Birner, který je taktéž na svém prvním šampionátu, si myslí, že kdyby Češi navázali na výkon se Švédy 7:1 z konce dubna, mají šanci proti Rusům uspět. „Jsou to velká jména, ti hráči podávají skvělé výkony v NHL. Zase si ale říkám, že s těmi kluky, které máme my z Evropy, zas o tolik horší určitě nejsme,“ říká Birner sebevědomě.

Rusové mohou překonat Čechy a stát se nejúspěšnější pořadatelskou zemí MS

Číst článek

Chuť porazit sbornou je u českých hráčů vždy obrovská, navíc svou roli může sehrát i prostředí. Tlak zaplněných tribun může s postupem času na ruské hvězdy dolehnout. „Na jednu stranu je blbý, že oni ten zápas rozhodně nepodcení, ale zase hrají doma, takže tlak na ně bude,“ myslí si Červenka.

Těžkým úkolem nebude vstup do šampionátu jen pro české hokejisty, kteří vědí, že nejsou favority. Každý bod z úvodního zápasu bude hodně cenný i pro Rusy, kteří zápasy před domácím publikem a pod tlakem ne vždy zvládají. Není to ale nic, na co by se měl český tým podle kapitána Tomáše Plekance ohlížet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plekanec s Červenkou se vyjádřili k ruské sestavě

„Nevím, jestli je to zrovna tlak. Naopak se na ten zápas můžou těšit, hrají doma před svými rodinami a fanoušky, takže to berou třeba pozitivně. Záleží na nich, jakou mají atmosféru. Pro nás je důležité, abychom se na ně dobře připravili a dobře začali zápas,“ říká Plekanec.

„Chce to na ně vlítnout a nemít k nim přehnaný respekt, protože si myslím, že by to bylo špatně,“ říká Šimek.

S týmem jako je Rusko se musí podle Birnera hrát hodně fyzicky a čím déle udrží český tým vyrovnaný stav, tím by mohli být ruští hráči více nervózní.

„Jejich hráči jsou zvyklí dávat góly a dělat body. Když budeme hrát trpělivě zezadu náš systém a nepustíme je do nějakých brejkových situací, tak jim to určitě hodně znepříjemníme. Tým tady na to poskládaný máme,“ myslí si.

Zápas s Ruskem začne v 19:15. V reportáži přiblíží utkání Radiožurnál i náš web.

Petr Kadeřábek, František Kuna, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme