S gólmany z Evropy je to jednodušší, říká asistent Špaček. Do NHL ale ještě zamíří

Bývaly doby, kdy trenéři české hokejové reprezentace před světovým šampionátem úpěnlivě vyhlíželi, který z gólmanů působících v zámořské NHL bude k dispozici. Před dnešním zápasem s Ruskem už to tak ale docela neplatí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Alexandr Salák s Janem Kolářem při tréninku hokejové reprezentace

Brankář Alexandr Salák s Janem Kolářem při tréninku hokejové reprezentace | Zdroj: ČTK

„S evropskými gólmany je to jednodušší v tom, že jsou k dispozici. Všechny ligy se před mistrovstvím světa zastaví,“ vysvětluje Jaroslav Špaček, asistent trenéra Vladimíra Růžičky.

„Koncem měsíce pojedu do Ameriky, budu se porozhlížet po gólmanech, kteří by mohli být k dispozici. V NHL je hodně mladých brankářů, kteří mohou být poslaní na farmu, kde se hraje i během MS. Spolehnout se na to nemůžeme,“ dodal Špaček.

Přehrát

00:00 / 00:00

S asistentem trenéra Vladimírem Špačkem mluvil o situaci kolem gólmanů před MS reportér Aleš Procházka

A spoléhat nelze v dané chvíli ani na to, zda potřebnou formu a chuť bude mít nejzkušenější z našich brankářů v NHL Ondřej Pavelec, „Ondra teď moc nechytá, určitě je to pro něj zklamání,“ myslí si asistent trenéra.

Mnohé tak zatím napovídá tomu, že čeští trenéři - stejně jako před rokem - vsadí na brankáře působící v Evropě. „S gólmany, kteří tady byli, jsme spokojení,“ podotkl Špaček.

Jeho slova se týkají také Alexandra Saláka. Ten v současné době září v Kontinentální lize a dnes nastoupí v brance českého týmu při utkání s Ruskem.

Ondřej Němec nastoupí proti Rusům ke 100. zápasu za reprezentaci. Už malinko stárnu, říká

Číst článek

„Myslím si, že přechod z většího kluziště na menší je těžší než obráceně. V Evropě je přece jen na všechno víc času,“ tvrdí gólman Sibiru Novosibirsk. „Jsem rád, že tady můžu být. Když mě povolají, tak se budu snažit chytat co nejlépe. Zbytek jde mimo mě,“ podotkl

Soupisku soupeře už si Salák stačil prohlédnout. „Rusové mají v týmu hodně mladíků, kteří se budou chtít ukázat, aby dostali šanci dostat se na soupisku pro šampionát,“ je přesvědčený Salák, který rovněž vnímá enormní zájem českých fanoušků o zápasy s Ruskem.

„Je super, že jsou lidé nažhavení už před šampionátem. Musíme se naučit doma takého zápasy vyhrávat,“ dodal Salák.

Aleš Procházka, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme