Semifinále MS si zahrají týmy Kanady, Spojených států i Ruska

Hokejové mistrovství světa už zná tři ze čtyř semifinalistů. Američané otočili v Ostravě zápas se Švýcarskem a z postupu se radovali po výhře 3:1. Roli favorita ve čtvrtfinále potvrdil i hvězdný tým Kanady, který v pražské O2 areně rozdrtil Bělorusko 9:0 a po šesti letech si zahraje o medaile. Postup do semifinále vybojovali proti výběru Švédska také Rusové 5:3.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na devítigólové výhře Kanady nad Běloruskem se hattrickem podílel útočník Tyler Seguin

Na devítigólové výhře Kanady nad Běloruskem se hattrickem podílel útočník Tyler Seguin | Zdroj: Reuters

Švýcary poslal do vedení ve 14. minutě obránce Josi po krásné individuální akci. V obranném pásmu se chopil puku a prokličkoval se až před gólmana Hellebuycka, kterého překonal povedeným bekhendem.

Američané hned v úvodu druhé třetiny přečkali velkou šanci Ambühla a v polovině utkání skóre otočili. Nejprve našel Vesey před brankou Smitha, který zblízka vyrovnal. Neuběhla ani minuta a švýcarský brankář Berra lovil puk ze své sítě podruhé. Střelu Jonese mimo jeho dosah tečoval Coyle.

Sledovali jsme ONLINE: Češi budou hrát o medaile! Ve čtvrtfinále porazili Finsko 5:3

Číst článek

Celek ze zámoří mohl přidat uklidňující třetí trefu už po třech minutách závěrečné třetiny, Nelson ale v samostatném úniku ztroskotal na Berrovi. Američany to ale nakonec mrzet nemuselo. V 51. minutě totiž švýcarskou oporu prostřelil bombou od modré čáry Gardiner.

Švýcarům ke zdramatizování duelu nepomohla ani dlouhá hra bez brankáře a na turnaji tak končí celkově osmí.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále (Ostrava):
USA - Švýcarsko 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 31. Smith (Vesey, Arcobello), 32. Coyle (Jones, Lee), 51. Gardiner (Coyle, Lee) - 14. Josi. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Ronn (Fin.) - Dahmen (Švéd.), Mills (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 6495.

Američtí hokejisté se radují z vyrovnávací trefy proti Švýcarsku, do semifinále postoupili po vítězství 3:1 | Foto: ČTK

Kanaďané neponechali nic náhodě a od úvodních minut Bělorusko jasně přehrávali. A svůj tlak přetavili hned ve čtyři góly. Favorita poslal do vedení už po 26 vteřinách Burns, který po přihrávce Crosbyho trefil horní růžek běloruské branky. V čase 7:36 přidali Kanaďané druhou trefu, když rychlou kombinaci zakončil s pomocí tyče Ennis. O necelé tři minuty později už vedl vítěz pražské skupiny 3:0 po šikovné teči O´Reillyho.

Běloruskou třetinu hrůzy zakončil v 18. minutě Seguin, jehož střela prolétla podél levého betonu Lalanda do sítě.

Kanadský tlak neustával ani po návratu z kabin. Z druhé třetiny neuběhly ani čtyři minuty a Seguin přidal svou druhou branku v utkání. Ve 32. minutě navíc svěřenci kouče McLellana využili i druhou početní převahu zásluhou Burnse.

Jednostranné představení pokračovalo i ve třetím dějství, byť jeho první polovinu přestáli Bělorusové bez úhony. Pak se ale útočník Seguin prosadil bekhendem a zkompletoval hattrick.

Do konce zápasu se zapsali mezi střelce ještě podruhé O'Reilly a také Spezza, jenž navýšil celkový počet gólů týmu na turnaji už na 58.

Kanada - Bělorusko 9:0 (4:0, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 1. Burns (Crosby, Hall), 8. Ennis (Barrie, Muzzin), 11. O'Reilly (Burns), 18. Seguin (Spezza), 24. Seguin (Couturier, Muzzin), 32. Burns (O'Reilly, Eberle), 51. Seguin (Hall), 54. O'Reilly (Giroux, Savard), 56. Spezza (Burns). Rozhodčí: Mayer (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Lhotský (ČR), Kilian (Nor.). Vyloučení: 3:5. Využití: 3:0. Diváci: 15 126.

Kanaďané se radují z úvodního gólu do běloruské sítě, o který se postaral Brent Burns (druhý zlevaú | Foto: ČTK

Švédsko v úvodní třetině třetího čtvrtfinále mělo dvě velké šance, ale po střelách Josefsona s Forsbergem zachránila brankáře Bobrovského tyč. V 11. minutě však šli Seveřané do tří a Rusko dvojnásobnou přesilovku zásluhou Mozjakina využilo.

O šest minut později navíc sborná přidala druhý gól, který musel stvrdit až videorozhodčí. Pod ležícím brankářem Enrothem došťoural puk za čáru Širokov.

Druhou třetinu otevřeli Rusové, když se hned v úvodu trefil Malkin. V polovině zápasu ale Klingberg snížil stav utkání na 1:3.

Na začátku třetí dvacetiminutovky dal kontaktní branku na 2:3 Lander. Na švédské vyrovnání ale rychle odpověděl Malkin, který pak v přesilovce přidal ještě jeden gól na 5:3.

Sborná si tak v semifinále zahraje s výběrem Spojených států.

Švédsko - Rusko 3:5 (0:2, 1:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 32. Klinberg (Lander), 44. Lander (Ekman-Larsson, Klinberg), 55. Eriksson (Lander, Ekholm) - 11. Mozjakin (Malkin, Tarasenko), 17. Širokov (Tichonov, Tarasenko), 21. Malkin (Kuljomin, Bělkov), 56. Malkin (Mozjakin), 59. Tarasenko (Malkin). Rozhodčí: Šindler (ČR), Wehrli (Švýc.) - Carnathan (Kan.), Lederer (ČR). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1.

Sergej Mozjakin (vlevo) slaví první gól ve čtvrtfinálovém utkání se Švédskem | Foto: Reuters

Pavouk play off hokejového MS 2015 | Foto: ČTK

Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme