Slabý rubl ohrožuje KHL. Můžeme přijít o všechno, bojí se Jakub Kovář

Čeští hokejisté nemají po příletu do Soči v hlavách pouze to, jak napravit včerejší domácí prohru se Švédskem. Hráči působící v KHL přemítají hlavně o své další hokejové budoucnosti. Kvůli ekonomické krizi v Rusku není vůbec růžová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Kovář na tréninku národního týmu

Jakub Kovář na tréninku národního týmu | Zdroj: ČTK

„Vidíme to v peněžence. Přišli jsme o půl výplaty a vypadá to, že přijdeme o tři čtvrtě. Můžeme přijít také úplně o všechno, protože je dost reálné, že rubl bude za chvíli znamenat kulový. Zajímá nás, za kolik peněz hrajeme, a teď to ani nevíme,“ říká gólman Jekatěrinburgu Jakub Kovář.

Podle ruských zákonů nesmí tamní kluby svým zahraničním posilám vyplácet výplaty v jiné měně než v rublu. Strmý propad měny tak naprosto devalvoval smlouvy, které hráči před příchodem do Kontinentální hokejové ligy podepsali.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Čechy působícími v v ruské hokejové soutěži probíral propad rublu reportér ČRo Petr Kadeřábek

„Příjemné to není. Člověk by se jinak cítil na ledě i do tréninku by šel s jinou chutí, kdyby se nemusel stresovat tím, že dost možná ztratí rok kariéry v nejlepší evropské lize a nedostane za to ani vindru,“ přemýšlí český brankář.

Hokejisty neuklidnil ani včerejší projev ruského prezidenta Putina, který ujišťoval, že se Rusko do dvou let z krize dostane. Do té doby totiž může Kontinentální hokejová liga ztratit status nejlepší evropské soutěže.

Některé kluby totiž krachují, jiné přestávají hráčům platit a ty, které stále ještě platí, by museli hráčům dorovnat rozdíl v propadu kurzu rublu, jinak si hokejisté začnou hledat angažmá jinde.

Běloruský tým platí v dolarech

„Pokud se situace nestabilizuje, určitě to hrozí. Počkáme pár měsíců, jak se situace uklidní, nebo ne. Podle toho se můžeme zařídit. Hrozí i to, že spousta hráčů bude zvažovat, jestli tam jít,“ říká se znalostí prostředí hráčský agent Vladimír Vůjtek.

Jsou ale určité výjimky, a to hokejisté, kteří hrají za týmy KHL, ale nesídlí v Rusku. „V Bělorusku to vůbec není cítit. Jsme asi jako jediný tým KHL placeni v dolarech, takže propad rublu nemusíme řešit,“ pochvaluje si Lukáš Krajíček, obránce běloruského Dinama Minsk.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme