Sledge hokejista Pavel Kubeš střídá sport a filmové plátno

Od sledge hokeje je k herectví možná blíž, než se na první pohled může zdát. Pavel Kubeš patří aktuálně na mistrovství světa v Buffalu k oporám zadních řad českého týmu. Málokdo o něm ale ví, že má bohaté zkušenosti s účinkováním v nejrůznějších filmech nebo seriálech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reprezetnační obránce ve sledge hokeji Pavel Kubeš

Reprezetnační obránce ve sledge hokeji Pavel Kubeš | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

K filmu se Pavel Kubeš dostal vlastně náhodou. Přes kamarády z lyžování.

„Už měli nějaké filmy za sebou a dali mě kontakty na castingové kanceláře. Tam jsem se zaregistroval a občas mi zavolají, že potřebují hendikepovaného, který leží někde u díry po vybuchlém granátu a má roztrhanou nohu,“ vypráví Pavel kubeš.

Stříbrný medailista z ligové soutěže v dresu Pardubic se ovšem brání tomu, aby ho kamarádi nebo známí řadili mezi herce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obránce sledge hokejové reprezentace Pavel Kubeš se kromě sportovní kariéry prosazuje i ne filmovém plátně, i když za herce se nepovažuje

„Určitě se to nedá nazvat herectvím. Je to získávání nových zkušeností o tom, jak se natáčí film. Jako komparzista tam jsem od šesti ráno a desetivteřinovou scénu natáčíme třeba půl dne.“

Filmoví producenti si ale handicapované hýčkají. Snaží se jim nabídnout odpovídající péči.

„Naštěstí pro nás hendikepované, když hrajeme nemocný, mrtvý nebo válečný veterány, je o nás pěkně postaráno. Je to zkušenost a zpříjemnění,“ povídá Kubeš.

Rolí byla celá řada. Pavel Kubeš má na co vzpomínat. Třeba na film Obsluhoval jsem anglického krále.

„Na natáčení jsme byli asi pět nebo šest dní a opravdu se o nás starali úplně parádně. Pamatuji si ještě Habermannův mlýn, pak jsem hrál v nějakých amerických filmech, které se možná ani nedostaly do Evropy. Pak nějaké seriály španělské nebo francouzské, ale už nevím.“

Točení nabídlo celou řadu setkání s hvězdami filmového plátna. Mohl se přesvědčit o staré pravdě - ten, kdo něco umí, bývá neuvěřitelně skromný.

 

Netradiční příprava českých sledge hokejistů na večerní zápas s Kanadou - ve 31. patře a 110 metrů nad zemí. Buffalo dnes dopoledne.

Posted by S mikrofonem za sportem on 29. duben 2015

„Při natáčení filmu Obsluhoval jsem anglického krále byl skvělej pan režisér Menzel, pak třeba s Vinem Dieselem nebyl problém pokecat, vyfotit se,“ vzpomíná Kubeš.

Samotné natáčení bývá časově náročné. Neodpovídá tomu, kolik prostoru například kompars v konečné podobě filmu dostane.

„To je právě ono. Půlhodiny mě líčí, abych vypadal jako mrtvola a v záběru jsem někde v rohu na vteřinovém záběru. Řeší se to do detailu. Většinou se tam najdu, je pár lidí, kteří mě tam poznají, ale kdyby nevěděli, že jsem to já, tak mě nikdo nepozná,“ říká Pavel Kubeš. Prozradil zároveň, v jaké výši se pohybují odměny ve světě filmu právě pro handicapované.

„Dávají od 2500 do 4000 za jeden natáčecí den,“ uzavírá Pavel Kubeš.

Pavel Petr, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme