Sledovali jsme ONLINE: Češi porazili Švýcarsko po nájezdech, ve čtvrtfinále narazí na Finy

Čeští hokejisté v závěrečném utkání v základní skupině mistrovství světa porazili Švýcarsko 2:1 po samostatných nájezdech. O páté české výhře na domácím šampionátu rozhodl Michal Vondrka. Ve čtvrtfinále narazí výběr kouče Vladimíra Růžičky na Finsko, které rovněž po nájezdech udolalo Rusko. Sbornou česká souboj se Švédy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán Jakub Voráček pomohl českému týmu k výhře nad Švýcary proměněným nájezdem

Kapitán Jakub Voráček pomohl českému týmu k výhře nad Švýcary proměněným nájezdem | Foto: Český rozhlas

Švýcaři mohli jít do vedení už v 16. minutě, kdy se po průniku Fialy dostal k zakončení Ambühl, který nedokázal trefit odkrytou branku. O minutu později se už ale radovali. Přesilovku pět na tři využil Fiala střelou mezi betony gólmana Pavelce.

Ve druhém dějství svěřenci kouče Růžičky zvýšili aktivitu, ale na bezchybného gólmana Berru recept nenašli. Koukal se Simonem neuspěli z dorážek a Jordánovu šanci zlikvidoval rychlým přesunem ke druhé tyči.

Fauly a špatný úvod. Takhle se hrát nedá, hodnotí zápas se Švýcary Vondrka

Číst článek

Nebezpečné ale bylo o Švýcarsko, které mohlo svůj náskok zdvojnásobit hned dvakrát. Nejprve Pavelec vychytal v samostatném úniku Brunnera, který mohl skórovat i dvě minuty před koncem třetiny. Jeho dorážku do odkryté branky ale obětavým zákrokem zastavil obránce Jordán.

V závěrečné třetině se české mužstvo svého soupeře dostalo místa pod velký tlak, který vygradoval v 51. minutě. Kovář vybídl křížným pasem Zaťoviče, který střelou z voleje trefil přesně růžek švýcarské branky.

Češi mohli zápas rozhodnout už v prodloužení, ale přesilovou hru čtyř proti třem nevyužili a na řadu tak přišly samostatné nájezdy.

OBRAZEM: V posledním zápase skupiny udolali Češi Švýcarsko 2:1 na nájezdy

Číst článek

Na Fialovu trefu ihned zareagoval povedenou bekhendovou kličkou český kapitán Voráček. Jelikož další střelci selhali, rozhodl o druhém prémiovém bodu pro český výběr Vondrka.

Simon Bodenmann a český brankář Ondřej Pavelec | Foto: Český rozhlas

Finským hrdinou Donskoi

Rusko v utkání s Finskem dvakrát vedlo, ale v obou případech o hubený náskok přišlo. Skóre otevřel minutu před koncem úvodní třetiny Mozjakin a ve druhém dějství mohla sborná svůj náskok navýšit, ale pětiminutovou přesilovku nevyužila.

To Seveřané potrestali faul soupeře už po devíti vteřinách zásluhou Barkova. Rusko bylo vítězství znovu blíž v 55. minutě po gólu Panarina, ale dvě minuty před třetí sirénou srovnal na 2:2 Donskoi.

V prodloužení měl na hokejce tutovku Jokinen, ale Bobrovskij ve spolupráci s Jakovlevem Rusy zachránil. Finsko se však přece jen radovalo z výhry. Dodatečný bod a druhé místo ve skupině mu zajistil perfektní kličkou Donskoi, který v rozstřelu uspěl jako jediný.

Program čtvrtfinále - čtvrtek 14. května:
15.15 USA - Švýcarsko (Ostrava - ČEZ Aréna)
16.15 Kanada - Bělorusko (Praha - O2 arena)
19.15 Švédsko - Rusko (Ostrava - ČEZ Aréna)
20.15 ČR - Finsko (Praha - O2 arena)

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):
ČR - Švýcarsko 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 51. Zaťovič (Jan Kovář, Kolář), rozhodující nájezd Vondrka - 17. Fiala (Brunner, Streit). Rozhodčí: Kubuš (ČR), Olenin (Rus.) - Pihlblad (Fin.), McIntyre (USA). Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. Diváci: 17 383 (vyprodáno).

Sestavy:
ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr (10. Smoleňák), Novotný, Červenka - Hertl, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Švýcarsko: Berra - Blum, Josi, Geering, Streit, Helbling, Grossmann, Loeffel - Bodenmann, Ambühl, Bieber - Walker, Almond, Suri - Fiala, Trachsler, Schäppi - Hollenstein, Romy, Brunner - Wieser. Trenér: Glen Hanlon.

Skupina B (Ostrava):
Finsko - Rusko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 25. Barkov (Pesonen, J. Jokinen), 58. Donskoi (Barkov, J. Jokinen), rozhodující sam. nájezd Donskoi - 19. Mozjakin (Malkin, Kuljomin), 55. Panarin (Dadonov, Čudinov). Rozhodčí: Bröjk, Nord (oba Švéd.) - Lederer (ČR), Schrader (Něm.). Vyloučení: 0:3, navíc Komarov (Fin.) 5 min. a do konce zápasu. Využití: 1:0. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme