Sledovali jsme ONLINE: Hokejisté slaví první výhru na MS, Lotyše porazili 4:2

Čeští hokejisté si na domácím mistrovství světa připsali první vítězství, když ve vyprodané O2 areně porazili Lotyšsko 4:2. Tým kouče Vladimíra Růžičky ve druhém vystoupení na turnaji dvakrát prohrával, ale otočil výsledek díky třem využitým přesilovkám. V druhé části se o to postarali Jan Kovář, Jaromír Jágr a náskok pojistil v závěrečném dějství Jakub Voráček. V pondělí čeká český tým souboj s Kanadou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Voráček

Jakub Voráček | Foto: Český rozhlas

Do branky českého týmu se i přes nevydařený úvodní duel znovu postavil Alexander Salák. V sestavě nechyběl ani Jaromír Jágr, jehož poranění již zlomeného malíčku se neukázalo jako vážné.

Jedinou změnou, kterou trenér Vladimír Růžička se svými asistenty připravil, bylo připsání útočníka Radka Smoleňáka. Do zápasu naopak nezasáhl Tomáš Hertl.

Češi stejně jako v předchozím duelu prohrávali. Při Jágrově vyloučení projel Daugavinš po pravé straně a bekhendem propasíroval puk pod pravou paží českého gólmana.

Zase se ukázala naše síla, řekl obránce Jordán po výhře nad Lotyšskem

Číst článek

Tým kouče Růžičky měl sice převahu, ale šanci na vyrovnání si vytvořil jen Jágr, který nadvakrát bezchybného Masalskise nepřekonal. Před pauzou ještě mohl na opačné straně udeřit na druhé straně Berzinš.

Češi pokračovali v aktivní hře i po úvodní přestávce a přineslo to své ovoce. Po dvou minutách druhé třetiny propadlo Jordánovo nahození od modré čáry přes clonící hráče až za záda Masalskise. Tým kouče Růžičky se ale z vyrovnání dlouho neradoval.

Uběhlo 77 vteřin a Redlihsova střela z levého kruhu prošla Salákovi pod rukou do sítě. To už bylo na českého gólmana moc a místo v brance přenechal Pavelcovi. Lotyšská radost trvala jen 67 sekund.

V 25. minutě dokázal český tým rychle využít přesilovku, když Kovář překonal Masalskise přesnou střelou švihem do pravého horního růžku – 2:2.

Češi svého soupeře tlačili dál a snaha se vyplatila. Krátkou dvojnásobnou přesilovku sice nevyužili, ale v klasické početní převaze se už prosadili. Erat našel na levém kruhu Jágra, který střelou po ledě překonal Masalskise a připsal si druhý gól ve druhém utkání na turnaji.

Pavelec byl dlouho bez práce. V 39. minutě se ale před ním ocitl Cipulis, který ale minul. Růžičkův výběr zápas definitivně rozhodl šest minut po zahájení závěrečné třetiny. 67 sekund trvající dvojnásobné oslabení sice ubránili, ale než se stihl první potrestaný zapojit do hry, padl gól.

Zblokovaný pokus Jana Kováře pohotově poslal do odkryté branky kapitán Voráček. Dvougólový náskok si už domácí favorit pohlídal.

Kaspars Saulietis se přes Jana Hejdu snaží ohrozit branku Ondřeje Pavelce | Foto: Český rozhlas

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):

ČR - Lotyšsko 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 23. Jordán (Červenka, Novotný), 25. Jan Kovář (Nakládal, Erat), 33. Jágr (Erat, Jan Kovář), 46. Voráček (Jan Kovář, Nakládal) - 14. Daugavinš (Darzinš, Galvinš), 24. M. Redlihs (Sprukts). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Stricker (Švýc.) - Kilian (Nor.), Puolakka (Fin.). Vyloučení: 4:5, navíc Sotnieks (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 17.383 (vyprodáno).

Sestavy:
ČR: Salák (24. Pavelec) - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Jordán, Čáslava - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Jan Kovář, Klepiš - Červenka, Novotný, Smoleňák - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis, M. Jass - M. Redlihs, Sprukts, Bukarts - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - Cipulis, Berzinš, Saulietis - K. Jass, Abols, Skvorcovs. Trenéři: Aleksandrs Belavskis, Juris Klodans a Karlis Zirnis.

Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme