Slováci na MS poprvé prohráli, Švýcarsko otočilo zápas s Dánskem

Pátý den hokejového mistrovství světa v Rusku začalo ve skupině B výhrou Německa nad Slovenskem 5:1. V moskevské skupině A Švýcaři protrhli dosavadní trápení a otočili nepříznivý vývoj zápasu s Dánskem. Záchranářské souboje zvládly Norsko a Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenští hokejisté od druhé třetiny na nestačili na Němce

Slovenští hokejisté od druhé třetiny na nestačili na Němce | Zdroj: ČTK

Slováci rozjeli šampionát výborně. Po výhrách nad Maďarskem i Francií vedli i po první třetině nad Německem, když se prosadil 20letý talent Peter Cehlárik. Ve druhé třetině ale olomoucký brankář Konrád v brance Slováků třikrát inkasoval.

Během deseti minut otočili vývoj zápasu zblízka Patrick Hager, od modré čáry Philip Gogulla a v přesilové hře Patrick Reimer. V závěrečné dvacetiminutovce se prosadil i Brooks Macek a Konrád byl odvolán z branky. Náhradníka Hudáčka "přivítal" 4 minuty před koncem dorážkou Dominik Kahun.

I po prohře 1:5 sice Slovensko zůstává na třetím místě ve skupině B, ti nejtěžší možní soupeři, Kanada, Finsko a USA je ale čekají až na závěr bojů ve skupině.

Outsiderem skupiny B a vážným kandidátem sestupu z elitní skupiny je Maďarsko, které prohrálo i svůj třetí zápas. Tentokrát nestačilo na druhého spolupořadatele příštího šampionátu a podlehlo Francii 2:6. Hattrick dal bývalý sparťan Sasha Treille.

Švýcarům se na letošním šampionátu nedaří. V obou dosavadních zápasech sice získali po bodu, ale v prodloužení, popř. samostatných nájezdech prohráli s Kazachstánem a Norskem. S Dánskem sice už prohrávali 0:2, ale zápas otočili a radují se z prvního vítězství.

V první třetině pokořili gólmana Berru ranami pod břevno Storm s Ehlersem a Seveřané náskok drželi až do 50. minuty. Ve třetí třetině Švýcaři přitvrdili a Jesper Jensen musel být po Ambühlově vražení odvezen na nosítkách. Weber pak 10 minut před koncem snížil a 122 vteřin před třetí sirénou Niederreiter vyrovnal.

Až ve třetím zápase se po prodloužení mohli reprezentanti s helvétským křížem radovat z bonusového bodu. 52 sekund před jeho koncem rozhodl o definitivním obratu chvilinku po buly Eric Blum. Švýcaři tak vyhráli 3:2.

Kazachstán i v zápase s Norskem spoléhal na svou největší zbraň - přesilové hry. Díky dvěma využitým početním výhodám drželi Kazaši krok s Norksme a ve 36. minutě vyrovnali na 2:2. Obě branky vstřelili naturalizovaní Kanaďané - Bochenski a Dawes.

Pak ale vítězný gól vstřelil Olimb a na konci zápasu zpečetil vítězství Norska 4:2 do prázdné branky Zuccarello. Vítězové mají v tabulce pět bodů a učinili důležitý krok k záchraně. Zato Kazachstán se krčí u dna spolu s Lotyšskem.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Petrohrad):
Slovensko - Německo 1:5 (1:0, 0:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 9. Cehlárik (Bartánus, Mikuš) - 25. Hager (Schütz, Gogulla), 29. Gogulla (Müller, Hager), 35. Reimer (Kahun, Draisaitl), 44. Macek (Braun, Müller), 55. Kahun (Reimer, Rieder). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Rantala (Fin.) - Kilian (Nor.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. Diváci: 3715.

Mistrovství světa v hokeji - skupina A (Moskva):
Švýcarsko - Dánsko 3:2 v prodl. (0:2, 0:0, 2:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 50. Weber (Moser, Niederreiter), 58. Niederreiter (Moser, Diaz), 65. Blum (Ambühl) - 8. Storm (Nicholaus Jensen, Nielsen), 19. Ehlers (Eller, J. Hansen). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin - Otmachov (oba Rus.), Chartrand-Piche (Kan.). Vyloučení: 8:6. Využití: 0:2. Diváci: 5962.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme