Slovák Tatar zajistil Výběru Evropy účast ve finále Světového poháru

Do turnaje vstupoval Výběr Evropy v roli outsidera. V semifinále si však tým složený z hráčů osmi národností poradil se Švédskem 3:2 v prodloužení a zahraje si tak finále s Kanadou. O vítěznou branku se postaral slovenský útočník Tomáš Tatar.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tým Evropy slaví vítězství nad Švédskem a zároveň postup do finále Světového poháru

Tým Evropy slaví vítězství nad Švédskem a zároveň postup do finále Světového poháru | Zdroj: Reuters

Švédové měli v první třetině mírnou převahu a na brankáře Jaroslava Haláka vyslali celkem deset střel, tedy o pět více než Evropa. Ve druhé minutě ohrozil Jaroslava Haláka Gabriel Landeskog, ale střela mezi betony neprošla. První a poslední oslabení v první třetině přečkal Tým Evropy bez inkasování. V závěru se dostali do šance slovenští hokejisté Marián Hossa s Tomášem Tatarem, ale neuspěli.

Švédové začali aktivně i ve druhé části, ale Nicklas Bäckström si na Jaroslava Haláka nepřišel. Na druhé straně se do šance dostal Marián Gáborík, ale Henrika Lundqvista také nepřekonal. Jako první se do vedení dostalo Švédsko zásluhou právě Nicklase Bäckströma, ke kterému se dostal odražený kotouč a on tak posílal puk do odkryté branky.

Tým Evropy však nechal situaci ještě posoudit, protože se trenér domníval, že byl gólman nedovoleně bráněn. Rozhodčí ale gól uznal, zřejmě i proto, že by Jaroslav Halák stejně nestihl zasáhnout.

Početní převahu si ve druhé části vyzkoušel jako první Tým Evropy, ale přesilová hra se mu úplně nevydařila. Dokonce se do slibných situací dostali Švédové. Ve dvaatřicáté minutě se ale následně ve vlastním oslabení dostal ke střele Marián Hossa, jehož střelu vytěsnil Henrik Lundqvist ramenem.

V šestatřicáté minutě šli odpykat hrubost Marián Hossa a Mattias Ekholm. Tým Evropy se dostal do situace dva na jednoho, branku ale neohrozil. O více než minutu později se mu to ale podařilo. Christian Ehrhoff nahrál zpoza branky Mariánovi Gáboríkovi, který lehce trefil kotouč mezi obránci a prostřelil puk mezi betony.

Dvanáct vteřin ve třetí třetině stačilo slovenskému hráči Tomášovi Tatarovi, aby poslal svůj tým do vedení 2:1. Ze středu hřiště vyslal střelu na Henrika Lundqvista. Ten udělal velkou chybu, když mu puk vypadl z lapačky a Tomáš Tatar jej dorazil do brány a zaznamenal tak první bod v turnaji.

Bývalý hokejista Nedomanský si Světový pohár užívá v roli skauta pro Výběr Evropy

Číst článek

Na druhé straně se činil Jaroslav Halák, který vyrazil několik pokusů Švédů. V padesáté minutě se podařilo uniknout Rakušanovi Thomasovi Vanekovi. Střela směřovala do branky, ale Anton Strålman ji na poslední chvíli stačil vypíchnout a zachránil tak Švédsko od inkasovaného gólu.

V obrovské příležitosti minul na druhé straně Niclas Bäckström. O tři minuty později se ale z ničeho nic trefil Erik Karlsson. Utkání muselo rozhodnout až prodloužení, kdy se v čase 63:43 trefil Tomáš Tatar, který vstřelil druhou branku v utkání.

Puk dostal do brány opět až na druhý pokus. Henrik Lundqvist nejprve zasáhl betonem, ale o odražený puk už se Tomáš Tatar postaral. Gól musel opět potvrdit videorozhodčí. Tým Evropy se tak díky vítězství 3:2 probojoval do finále Světového poháru, kde si zahraje s Kanadou.

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme