Snad si formu z extraligy přenesu i do národního týmu, říká útočník Červenka

Už žádné dlouhé přelety přes Rusko a úplně nové nejen hokejové prostředí. Angažmá ve švýcarském Fribourgu by mohlo přinést Romanu Červenku pohodu takovou, aby měl ještě šanci na návrat do NHL. I proto se třicetiletý útočník do Švýcarska těší. A nejen na hokej.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová posila Chomutova, útočník Roman Červenka

Nová posila Chomutova, útočník Roman Červenka | Foto: David Kalvas

„Je to malé klidné městečko. Kousek od něj jsou hory, kousek Bern, na druhou stranu Lausanne, pak Ženeva. Je to ve francouzsky mluvící oblasti. Mají menší halu a jsou tam prý dobří fanoušci,“ říká Roman Červenka.

Informace o Fribourgu má Roman Červenka sice hodně stručné, ale všechny vlastně příjemné. Ve hře o nové angažmá mohlo být třeba i Švédsko, ale mistr světa z roku 2010 zvolil Švýcarsko. A pokud se mu bude dařit, může tamodsud třeba rovnou do NHL. Minimálně administrativně to je možné.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Romanem Červenkou o jeho plánech pro příští sezonu mluvil reportér ČRo František Kuna

„Domluvil jsem si klauzuli, která mi to umožňuje, ale záleží na tom, jestli mě někdo z NHL bude chtít. Na ledě se pokusím ukázat, že bych na ní měl, a když někdo bude mít zájem, tak budu rád. Když ne, tak budu hrát ve Švýcarsku,“ nastiňuje své plány český útočník.

Červenka už si NHL zahrál, necelých 40 zápasů za Calgary. O nejlepší ligu světa si ale může říct vlastně ještě dřív, než oblékne dres klubu z pětatřicetitisícového švýcarského města. Připravuje se totiž s národním týmem na mistrovství světa, a tam bude prostor se ukázat.

„Nechci se na to nějak soustředit. Vloni jsem to řešil celou dobu a pak už jsem čekal tak dlouho, že jsem si řekl, že už chci někde hrát. Protože když člověk do poslední chvíle neví, kde bude hrát, je to nepříjemné. Nakonec jsem ale rád, že jsem se rozhodl tak, jak jsem se rozhodl. Ta sezona nakonec byla taková, jaká byla, takže nějak cítím, že bych chtěl hrát ještě venku,“ vysvětluje Červenka.

Krejčí se čtyřmi body podílel na výhře Bostonu. Gólman Pavelec pomohl k bodu

Číst článek

A pokud by vyšla NHL, jsou pravidla pro smlouvu jasně daná.

„Roli neovlivním, ale klauzule mi umožňuje odejít ze Švýcarska, když dostanu jednocestnou smlouvu. Na try-out či na dvoucestnou smlouvu odejít nemůžu,“ prozrazuje mistr světa z roku 2010.

Aktuálně má Roman Červenka po klubové sezoně. S Chomutovem vypadl ve čtvrtfinále extraligy a může se soustředit jen na národní tým, kde se od něj čeká, že naváže na formu z dresu Pirátů.

„Uvidíme, já doufám, že ano. Budu se snažit tu formu přenést i do nároďáku,“ slibuje Roman Červenka.

A kdyby si Romana Červenky na mistrovství světa nikdo „nevšiml," může si podobný hokej, jako se hraje v NHL vyzkoušet právě ve Švýcarské lize.

„Samozřejmě jsem to ještě nezažil, takže nemůžu přesně říct. Ale cítím to tak. Myslím, že ta liga nebude žádná sranda, protože tam chodí dobří hráči, včetně těch z NHL,“ říká Roman Červenka, pro kterého bude Fribourg po Omsku, Calgary a Petrohradu čtvrtým zahraničním angažmá.

František Kuna, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme