Rusové zůstávají na MS bez ztráty, Kanada nasázela deset gólů Němcům

Ruští hokejisté díky dvěma rychlým brankám v úvodu porazili Slovinsko 5:3 a posunuli se do čela ostravské skupiny B. Na čtyři body si polepšilo Slovensko, které udolalo Bělorusko 2:1 po prodloužení. Pražskou skupinu vede Kanada, která rozdrtila Německo 10:0. Druzí jsou Švédové díky jednoznačnému vítězství 6:1 nad Rakouskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanaďan Sidney Crosby překonává německého gólmana Dennise Endrase

Kanaďan Sidney Crosby překonává německého gólmana Dennise Endrase | Zdroj: ČTK

Sborná se do vedení dostala z první velké šance zápasu. Po čtyřech minutách propálil slovinkého gólmana Gračnara Ilja Kovalčuk, o 36 sekund později znásobil vedení Rusů Nikolaj Kuljomin. Třetí gól přidal 64 sekund před koncem jednoznačné první třetiny v přesilové hřed Jevgenij Dadonov.

Ve druhé třetina ale Rusové polevili a Anže Kopitar rychle snížil, favoritům sice vrátil 3gólový náskok Šipačov, ale brankář Barulin propustil další lehkou střelu z levé strany a Žiga Pance snížil na 2:4 ze slovinského pohledu.

Rusko zvládlo i druhý zápas na MS. Hvězdné posily z NHL zatím kouč šetřil

Číst článek

Ve třetí části hry padlo po jednom gólu na každé straně, pátý gól Ruska, a svůj druhý v zápase, vstřelil Dadonov, za Slovince snížil na konečných 5:3 pro Rusko hráč Sparty Robert Sabolič.

Rus Jevgenij Dadonov se raduje ze vstřeleného gólu do slovinské sítě | Foto: Reuters

Slovákům trefil výhru Meszároš

Vyrovnanému duel Slováků s Běloruskem dlouho kralovali oba brankáři Laco s Lalandem. Na první gól čekali diváci v ostravské hale až osm minut před koncem, kdy kombinaci první běloruské útočné formace zakončil Kosticyn.

Slovensko ale přišlo s rychlou odpovědí. Obránce Meszároš se ocitl volný mezi kruhy a ukončil neprůstřelnost běloruského brankáře. V závěru pak zachránil Slovákům prodloužení při Graňákově trestu výtečným zákrokem Laco.

Více prostoru na ledě při prodloužení svědčilo Slovákům. Poté co přestřelil v dobré šanci Ďaloga, se chvilku nato dostal k puku Meszároš a svou druhou trefou v utkání rozhodl.

První body do tabulky skupiny B si připsali Finové. Ti si pravili chuť po porážce 1:5 se Spojenými státy, když přehráli 3:0 v severském souboji Dánsko. Suomi zápas rozhodli v prostřední třetině, v níž se postupně trefili Jokinen, Pesonen a Barkov.

Salák tým nepodržel, o brankáři na Kanadu se rozhodne až před zápasem

Číst článek

Rakušané drželi se Švédy krok jen do 14. minuty, kdy Tre Kronor poslal do vedení Filip Forsberg. V závěru úvodní dvacetiminutovky pojistili náskok severského týmu Ocsar Klefbom a Anton Lander.

Ve druhé části hry vtěsnali žlutí své branky mezi 29. a 33. minutu. Filip Forsberg zkompletoval hattrick a po brance Eliase Lindholma zvyšoval už na 6:0. Ve třetí třetině zaznamenalo Rakousko pouze čestný úspěch po střele obránce Heinricha. Švédsko vyhrálo 6:1.

Filip Forsberg vstřelil Rakousku hattrick | Foto: Reuters

Kanaďané si polepšili na 16 branek

Kanada zápas s Německem rozhodla už v úvodní třetině. Skóre otevřel v 9. minutě kapitán Crosby, o 23 sekund později zvýšil Hall a ještě do přestávky upravil Eakin skóre dvěma góly na 4:0.

Jeden z favoritů na zisk zlatých medailí nepolevil ani ve druhém dějství a převahu brzy vyjádřil trefami Halla a Ebklada. To už bylo moc na gólmana Endrase, který přenechal místo v brance Aus den Birkenovi. Ani ten ale čisté konto dlouho neudržel. Už po třech minutách inkasoval z hole Girouxe a následně i Ennise.

Rozhodčí sice neuznali Crosbymu jeho druhý gól, ale do kabin šli i tak Kanaďané s vedením 9:0, když ve 40. minutě zkompletoval hattrick Hall. Slabý výkon Němců završil v čase 42:03 z trestného střílení Duchene. Kanada vede po dvou zápasech skupinu A s impozantním skóre 16:1.

V třetím nedělním duelu dosáhli na první vítězství na šampionátu Švýcaři, kteří se po výhře 3:1 nad Francií bodově dotáhli na český celek. Mají shodně čtyři body.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):
Švédsko - Rakousko 6:1 (3:0, 3:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 14. F. Forsberg, 19. Klefbom (Sjögren, Josefson), 20. Lander (Eriksson, F. Forsberg), 29. F. Forsberg (Eriksson, Ekman-Larsson), 30. Lindholm, 32. F. Forsberg (Lander, Ekman-Larsson) - 54. Heinrich (Komarek, Latusa). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Stricker (Švýc.) - Lhotský (ČR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 4:6, navíc Rahimi (Švéd.) 10 min. Bez využití. Diváci: 14.051.

Kanada - Německo 10:0 (4:0, 5:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Crosby (O'Reilly), 9. Hall (Eberle, Duchene), 17. Eakin (O'Reilly), 20. Eakin (Toffoli), 23. Hall (Duchene, Eberle), 25. Ebklad (Giroux, Wiercioch), 28. Giroux (Ennis, Savard), 36. Ennis (Giroux, Hamhuis), 40. Hall (Duchene, Muzzin), 43. Duchene z tr. střílení. Rozhodčí: Kubuš (SR), Olenin (Rus.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 15.046.

Francie - Švýcarsko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 49. Raux - 16. Hollenstein (Brunner, Josi), 22. Josi (Fiala, Blum), 60. Suri (Brunner). Rozhodčí: Hodek (ČR), Rantala - Puolakka (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 4:6, navíc S. Treille 5 min. a do konce utkání, A. Roussel (oba Fr.) 10 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 8780.

Skupina B (Ostrava):
Rusko - Slovinsko 5:3 (3:0, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. Kovalčuk (Dadonov, Barulin), 5. Kuljomin (Antipin), 19. Dadonov (Panarin, Šipačov), 30. Šipačov (Panarin, Dadonov), 46. Dadonov (Šipačov, Panarin) - 24. A. Kopitar (Pretnar, Kranjc), 35. Pance, 55. Sabolič (Tičar, Jeglič). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Sidorenko (Běl.) - Fluri (Švýc.), Lederer (ČR). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 7557.

Bělorusko - Slovensko 1:2 v prodl. (0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 52. S. Kosticyn (Kaljužnyj, A. Kosticyn) - 53. Meszároš (L. Hudáček, Dravecký), 62. Meszároš (Jurčo, Tatar). Rozhodčí: Šindler (ČR), Mayer - Carnathan (oba USA), Dahmén (Švéd.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Dánsko - Finsko 0:3 (0:0, 0:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 28. J. Jokinen (Salmela, Donskoi), 29. Pesonen (Louhivaara, Kemppainen), 36. Barkov (Lindell, J. Jokinen). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Schrader (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 4:1. Bez využití. Diváci: 8353.

Vojtěch Man, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme