Švédský brankář Lundqvist sebral Haškovi v NHL rekord, z evropských gólmanů má nejvíc výher

Dominik Hašek už nemá nejvíce vítězství mezi evropskými brankáři v historii NHL. Rekord české hokejové legendy překonal švédský gólman Henrik Lundqvist z New Yorku Rangers, který na Silvestra vychytal výhru s pořadovým číslem 390. Rangers i díky jeho 25 zákrokům zvítězili v Denveru 6:2.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První hvězdou zápasu byl zvolen brankář New York Ranger Henrik Lundqvist

První hvězdou zápasu byl zvolen brankář New York Ranger Henrik Lundqvist | Zdroj: Reuters

„Byl pro mě velkou inspirací,“ řekl Lundqvist po zápase o Haškovi.

„Jako malý jsem měl jeho plakáty na zdi a sledoval jeho nejlepší zákroky. Snažil jsem se napodobovat věci, které dělal na ledě on. To, jak chytal a jak přistupoval k zápasům, pro mě byla velká inspirace. Takže překonání jeho rekordu pro mě opravdu hodně znamená,“ dodala opora Rangers.

Nyní jednapadesátiletý Hašek, který se s NHL rozloučil v roce 2008 po šestnácti sezonách, slavil 389 výher v 735 utkáních základní části. Čtyřiatřicetiletý Lundqvist stihl jeho rekord vylepšit za 711 zápasů.

V historické tabulce jsou před ním už pouze kanadští brankáři v čele s rekordmanem Martinem Brodeurem, který si v NHL připsal 691 vítězství. Lundqvistovi patří v celkovém pořadí dvanácté místo, od první desítky ho dělí 13 vyhraných zápasů. Z aktivních gólmanů je lepší pouze floridský Roberto Luongo na šestém místě se 447 vítězstvími.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme