Tabulka Východní konference NHL naruby. Columbus se dělí o první místo, Tampa je poslední

V hokejové NHL už je odehrána více než polovina sezony a na konci tohoto týdne je na programu tradiční Utkání hvězd, které v každém ročníku představuje jakýsi milník. Pohled na průběžnou tabulku Východní konference přináší velmi neobvyklý obrázek, když v minulých letech podprůměrný Columbus sdílí společně s Washingtonem první pozici, zatímco nedávní finalisté Stanley Cupu z Tampy jsou poslední.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Sedlák

Lukáš Sedlák | Zdroj: Reuters

Hráči Columbusu prožívají nejlepší sezonu ve své historii, která se datuje od roku 2000. Na přelomu roku dokonce vyhráli v 16 zápasech v řadě, čímž vytvořili druhou nejdelší vítěznou šňůru v dějinách NHL.

Úspěšné období týmu z Ohia si užívá i český nováček Lukáš Sedlák, jenž se po třech letech strávených na farmě konečně prosadil do prvního týmu.

„Je to super. Díky tomu, že jsem byl v AHL, tak si to tady užívám a vážím si toho, protože ten hokej je tam trochu jiný. A i životní styl je tam složitější. V NHL je to taková pohádka,“ řekl v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Sedlák.

Český útočník sice v barvách Blue Jackets hraje v průměru kolem deseti minut, ale navzdory tomu, že je nováčkem, nestává se mu, že by se v nějakých zápasech nevešel do sestavy. Mezi tucet hrajících útočníků se dostal ve třetím duelu sezony a od té doby byl na ledě pokaždé, za což se odvděčil 12 kanadskými body.

„Občas hraji míň, třeba sedm minut, ale je to hodně o tom, jak vycházejí přesilovky. Každopádně si nestěžuji, beru to tak, že jsem ve čtvrté lajně a snažím se být co nejvíce užitečný,“ líčí centr Columbusu, který přiznává, že mu aklimatizaci v NHL usnadňují i dobré výsledky jeho klubu.

Lodivodem Columbusu je John Tortorella – na jednu stranu úspěšný kouč, jenž má na svém kontě přes 500 výher v základní části a jeden Stanley Cup, ale na druhou člověk s pověstí velkého bouřliváka. Sedlák si ho však pochvaluje.

„Zatím bych řekl, že je to nejlepší trenér, co jsem zažil. Šel jsem do kempu s tím, že jsem o něm slyšel spoustu věcí. On sám ale říká, že na sobě přes léto hodně zapracoval, aby se přizpůsobil tomu, že máme hodně mladý tým. Myslím, že se to projevuje, protože je s námi trpělivý. Je to docela milý a vtipný chlápek,“ hodnotí 23letý český hokejista.

Zatímco Columbus patří k příjemným překvapením letošní NHL, na druhém konci tohoto spektra je floridská Tampa.

Tampu brzdí nevyrovnané výkony a zranění

Finalisté Stanley Cupu z roku 2015 se totiž zatím trápí, ze 48 zápasů vyhráli jen v 21 případech a v tabulce Východní konference jim náleží poslední příčka.

„V kabině je cítit, že nejsme tam, kde bychom chtěli být. Musíme být lepší a vyrovnanější. Vždycky odehrajeme pár lepších zápasů a potom polevíme, takže to musíme zlepšit,“ vysvětluje útočník Lightning Ondřej Palát.

Tým ze západního pobřeží Floridy trápí i zranění. Dlouhodobě Tampě chybí její kapitán a elitní střelec Steven Stamkos, během prosince a ledna se na devět zápasů na marodce objevila i gólmanská jednička Ben Bishop.

„Jsme rádi, že je zpět. Ne že by Vasilevskij chytal špatně, ale Bishop hraje skvěle s pukem a hodně diriguje obranu, takže je super, že je zpět,“ má Palát radost z návratu amerického gólmana. Ani ten však Tampě zatím příliš nepomáhá, když prohrála poslední tři zápasy a propadla se na 16. místo v konferenci.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme