Trenér dvacítky Petr: Jsem na kluky pyšný, proti Kanadě si hrábli na dno

Hokejová reprezentace do 20 let skončila na mistrovství světa šestá po porážce ve čtvrtfinále. Trenér Jakub Petr pochválil své hráče za povedený poslední zápas, pořád ho ale mrzí porážky ve skupině. Právě porážky s Dánskem či Švýcarskem přisoudily Čechům extrémně těžkého soupeře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reprezentační osmnáctku vede na Memoriálu Ivana Hlinky trenér Jakub Petr

Reprezentační osmnáctku vede na Memoriálu Ivana Hlinky trenér Jakub Petr | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Hlavní cíl před čtvrtfinále byl, abyste se mohli podívat sami sobě do očí, platí to?

Stoprocentně. S některými kluky končíme a bylo to zadostiučinění, když jsem je viděl. Dnes byla radost stát na střídačce. Mužstvo před bouřlivou atmosférou žilo a kluci si hrábli na dno. Šli na krev a to jsem jim v kabině řekl.

Hokejová dvacítka vzdorovala, ale padla. Na MS končí po porážce 3:5 od Kanady

Číst článek

Ale proč se probrali až proti Kanadě?

Ptali se mě na to proti tiskové konferenci a byl to trošku jinačí zápas. Snažili jsme se o jiný styl hokeje, měli jsme více střel, byli jsme ofenzivnější. Dnes jsme věděli, že budeme pod tlakem a kluci hlavně v první třetině parádně plnili plán.

Ale to, že jsme dokázali hrát s Kanadou do koncovky, nemění nic na tom, že jsme nebyli schopni porazit Dány nebo Švýcary. Je to o jednom zápase a o naladění.

Hráči možná před zápasem s Kanadou byli klidnější

Cítil jsem to stejně. Měli jsme individuální pohovory a povedlo se z nich shodit napětí. Zápas si od první minuty užívali. Škoda že jsme déle neudrželi vedení 1:0 nebo stav 2:2. To byly důležité fáze, kdy jsme z toho měli vytěžit víc.

Jejich gólman evidentně není v pohodě, kolega sice říkal, že s tím nemají problém, ale je to tak. Mohlo se stát cokoli, ale vůbec nechci říkat, že Kanada postoupila nezaslouženě. Střely a statistiky hovoří za všechno.

S jakou taktikou jste do zápasu šli?

Recept nám dali Rusové a Američané, kteří s nimi hráli. Cílem bylo zahustit střední pásmo a průniky osou hřiště. Ale z ofenzivního pohledu jsme neměli tolik hráčů, kteří by se prosadili. Moderní hokej se ubírá nějakým směrem, mě v našem herním projevu chybí „herní rychlost“ - rychlost rozhodování.

Současnou hru dělají beci, ti musí strašně rychle posouvat kotouče. Hokej je o bruslení a to mi chybí. Proto nám utekly zápasy se Švýcarskem a Dánskem, měli jsme spoustu situací, které se měly řešit rychlejší střelbou a zápas by šel jinam.

Není to vyhýbání se zodpovědnosti z pohledu trenéra. Ale chci se porovnávat s nejlepšími a první čtyřka, která semifinále zaslouženě hraje, je docela odskočená.

Čtvrtý gól padl z hraniční situace, nemrzí vás, že na MS není „Coaches challenge“?

Mrzí, na setkání trenérů jsme se na to ptali. Dostali jsme informaci od videokouče, ale podle záběrů, které máme, rozhodovaly milimetry a možná to ofsajd nebyl. Kdyby challenge byla, tak jsme ji použili. Ale my jsme zas dali gól po asistenci rozhodčího, párkrát zazvonila tyčka…

Tímhle končí ve dvacítce další ročník hokejistů, jaké je to loučení?

U některých kluků tam byly i slzičky, prožili jsme si toho spolu dost. Věřím, že většinu z nich to čeká v seniorské kategorii, jsem na ně hrdý. Ten poslední zápas byl zážitek. Fanoušci v Česku by se určitě radši budili k článkům, že se nám podařilo velké překvapení. Ale určitě jsme nebyli jen sparingpartnery Kanady na cestě za zlatem. Jestli jsme se měli loučit porážkou, tak tahle je důstojná.

ČRo, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme