U fanoušků Devils platí za modlu. Eliáš ale možná po 18 letech z New Jersey odejde

Klubismus v dnešním vrcholovém sportu není úplně v módě, ale o to více si ho fanoušci cenní. Ti hokejoví v Newarku v americkém státě New Jersey jsou v tomhle ohledu pyšní na Čecha Patrika Eliáše. Útočník s číslem 26, který v noci na dnešek dal při výhře 2:1 po nájezdech nad Buffalem jediný gól svého týmu ze hry, hraje za Ďábly dlouhých 18 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrik Eliáš je už 18. sezonu neodmyslitelnou součástí "Ďáblů" z New Jersey

Patrik Eliáš je už 18. sezonu neodmyslitelnou součástí "Ďáblů" z New Jersey | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

O domácí zápasy New Jersey není zrovna velký zájem. I tak je ale před stadionem a kolem stánků s občerstvením pořádně rudo, protože spousta fanoušků je poctivě oblečena do dresu svého oblíbeného týmu.

Nejvíce jsou k vidění dresy se jménem českého útočníka Patrika Eliáše.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po stopách kultu hokejisty Patrika Eliáše v táboře New Jersey Devils pátral reportér Jan Kaliba

„Je to úchvatné. Nikdy nehrál v NHL za nikoho jiného než za Ďábly, vždycky zůstal věrný. Nejsem fanoušek hokejistů, kteří dávají najevo, jak se hrdě hlásí ke svému klubu, ale přitom ho jen využívají a nemají problém se na něj vykašlat,“ říká fanoušek Devils Steve.

„Eliáš tu hrál už v době, kdy jsem se ještě batolil a nevěděl, co je hokej. Vím, že vy Češi víc uznáváte Jágra, ale já mám stále nejraději Eliáše,“ dodává.

V zástupu dresů ale samozřejmě potkáte i ty s číslem 68 na zádech.

Eliáš se prosadil proti Neuvirthovi a přispěl k těsné výhře New Jersey

Číst článek

„Je to velký hráč, jeden z největších, jaké kdy NHL měla. S Eliášem je řadím na stejnou úroveň, mám rád oba stejně, i když Jágr je tu krátce. Ale moc se mi na něm líbí, jak umí držet puk, to je něco parádního. Moc jsem si užil, když dal nedávno hattrick proti Philadelphii,“ vzpomněl si Bob, který ale tuší, že 43letá legenda v týmu Devils dlouho nevydrží.

„Skončí, nebo ho vymění, jak teď sám říkal. Ale mohl by ještě sezonu vydržet, když už mi manželka dala k Vánocům jeho dres,“ směje se Bob.

Jaromír Jágr v kabině New Jersey | Foto: Jan Kaliba

Mnohem jistější investici než Bobova manželka provedli ti, co si v jeho začátcích v klubu koupili tričko s Eliášovou jmenovkou. Je to už skoro dvacet let od prvního zápasu rodáka z Třebíče v rudém dresu a při oznamování střelce gólu New Jersey už ho hlasatelé NHL vyslovili víc než čtyřistakrát.

Naposledy v noci na středu v zápase s Buffalem. „Myslím, že si v klubu váží, toho, že jsem tady odehrál všechny svoje roky. Zažil jsem všechna vítězství. Můj vztah s fanoušky je super,“ přiznal Eliáš, ze kterého to dělá tak trochu muzejní exponát.

Eliáš pokořil v NHL metu 400 gólů, k výhře Devils přispěl i Jágr

Číst článek

Doba, kdy zůstávat v jednom klubu NHL třeba i celou kariéru, nebylo ničím až tak neobvyklým, dávno pominula.

„Když prodali Gretzkého z Edmontonu, tak se všechno změnilo. Začaly promlouvat peníze. Když bral někdo více peněz a týmu se nedařilo, tak ho prodali. Rangers chtěli Eliáše koupit každou chvíli. Nabídky měl ale i z jiných klubů,“ vypráví týmový lékař New Jersey, původem Slovák Jozef Nizniko.

Eliáš by si ještě jednou rád sáhl na Stanley Cup

Eliáš je jakousi hokejovou obdobou fotbalisty AC Milán Paola Maldiniho. Dvě desetiletí věrných služeb červeno-černým barvám, to sedí k oběma, i když z českého hokejisty je cítit, že to nemusí platit navždy. Oddanost klubu mu není nade vše.

„Situace se může změnit. Pro každého sportovce je prioritou šance vyhrávat, u nás jde o to hrát o Stanley Cup. Nám se to poslední roky bohužel nedaří. Je hezké hrát pořád za jeden tým, ale když to člověk jednou zažije, tak to chce okusit znovu,“ řekl 38letý útočník.

„Vždy jsem věřil, že tenhle tým má šanci se do play-off dostat, pak se může stát cokoliv. Mám ještě rok smlouvu, uvidíme, jak to během léta dopadne,“ naznačuje Eliáš, že s nákupem dárku pro fanoušky New Jersey se teď vyplatí počkat nejen v případě dresu s Jágrovou jmenovkou.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme