U hokejové reprezentace skončil i realizační tým, šéf svazu rezignovat nehodlá

Hokejovým Českem hýbe po reportážích Radiožurnálu rezignace trenéra národního týmu Vladimíra Růžičky. Kvůli tomu se dnes sešel Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje, který řešil, co podniknout s reprezentací dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Růžička měl svému týmu co říct

Vladimír Růžička měl svému týmu co říct | Foto: Český rozhlas

„Odvolali jsme celý realizační tým, protože se budeme zabývat výběrem nového trenéra reprezentace a ten bude mít možnost si vybrat svůj realizační tým nebo navrhnout sestavení svého realizačního týmu,“ řekl svazový předseda Tomáš Král.

O odvolání celého realizačního týmu rozhodl Výkonný výbor, který se k dalšímu jednání sejde příští týden, ve čtvrtek 18. června, a bude řešit, co s trenérem národního týmu dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ani já ani vedení českého hokeje nemůže nést odpovědnost za konání konkrétního trenéra v konkrétním klubu, řekl k případu Vladimíra Růžičky předseda svazu Tomáš Král

„Pokud jde o nového trenéra, tak do příštího výkonného výboru si všichni členové zmapují situaci a pak si řekneme, jaké varianty trh nabízí. Je to komplikované vzhledem k období, ve kterém se nacházíme,“ prozradil další kroky předseda ČSLH Tomáš Král.

Současná korupční kauza, která se objevila těsně před mistrovstvím světa je pro něj ojedinělá a za jeho dlouholeté působení ve funkci šéfa českého hokeje prý první konkrétní.

„To není výmluva. Za sedm let jsem takovýto případ nedostal. Anonymní případy bych spočítal na prstech obou rukou a vždycky jsme postupovali stejně. To znamená, že jsem se zeptal příslušného trenéra a vyzval jsem anonym ke schůzce, aby dodal nějaké podklady.“

Za přestup mladých hokejistů platí rodiče i desítky tisíc, ČSLH plánuje změnu

Číst článek

Problémem je podle Krále to, že samotné podněty na údajnou korupci se na hokejový svaz nedostanou. Případnou protikorupční komisi, která by jezdila po klubech a něco podobného zjišťovala, ale zřizovat nehodlá.

„Je tady sportovní úsek, disciplinární komise, komise mládeže. Nepotřebujeme žádný speciální útvar na to, aby se zabýval korupcí. Pokud sem dorazí konkrétní případ, tak se s ním samozřejmě budeme zabývat a poradíme si s tím.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V počátku zaujal svaz stanovisko, že se korupce hokeje vůbec netýká, říká advokát Petr Kočí

S tím částečně souhlasí i právní zástupce nadačního fondu proti korupci Petr Kočí. „Řešení problému by mělo začít na nejnižší úrovni, to znamená u klubů, které by měly vyvíjet tlak na trenéry a funkcionáře. V případě zjištění korupce by pak měly vyvodit důsledky. Určitou vinu nesou i rodiče, pokud na systém úplatkářství přistoupí a podílejí se na něm.“

Údajné pochybení Vladimíra Růžičky je navíc činem jednotlivce a předseda svazu Tomáš Král z toho žádné osobní následky v čele českého hokeje vyvozovat nebude.

Vladimír Růžička rezignoval na post trenéra hokejové reprezentace, veškerá obvinění odmítá

Číst článek

„Vyvodil jsem z toho ten osobní závěr, že ani já ani vedení českého hokeje nemůže nést odpovědnost za konání konkrétního trenéra v konkrétním klubu,“ vysvětlil svazový předseda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Speciál Radiožurnálu se věnoval problematice výchovy mladých hokejistů a úplatkářské aféře okolo trenéra Vladimíra Růžičky. Hosty Heleny Šulcové byli Luděk Bukač, Janek Kroupa, Jiří Hanzlík a Martin Urban.

Advokát Petr Kočí se ale domnívá, že se vedení svazu mělo k celé věci postavit daleko důrazněji.

„Zejména v počátku zaujal svaz stanovisko, že se korupce hokeje vůbec netýká a samozřejmě pokud před problémem utíkám, tak ho nemůžu vyřešit."

Tomáš Král tak zatím zůstává do příštích voleb v čele českého svazu ledního hokeje. Jak by chtěl řešit problémy s korupcí v klubech a kde je hranice mezi sponzorským darem a tím, že za finanční částku rodič požaduje, aby jeho dítě hrálo, budeme mluvit v našem dalším vysílání.

Vojtěch Bureš, František Kuna, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme