V kabině Bílých Tygrů po vítězném utkání nejlíp mydlí Helada, v hlavní roli kustod Jura

Když se sportovců hrajících některý z kolektivních sportů zeptáte na nejkrásnější vzpomínky z jejich kariéry, řada z nich odpoví, že jsou to momenty po vítězných utkáních, kdy všichni členové týmu mohou společně sdílet radost z úspěšného představení. Součástí těchto chvil je jistě také vítězný pokřik. Snad každé mužstvo má svůj chorál, který po zápase zní v rámci rituálu v kabině vítězů. U hokejistů Liberce vede pokřik kustod a masér Jiří Jaroš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězný pokřik má u Bílých Tygrů na starosti kustod Jiří Jaroš

Vítězný pokřik má u Bílých Tygrů na starosti kustod Jiří Jaroš | Foto: hcbilitygri .cz

Liberečtí hokejisté stojí v kruhu, uprostřed celé kabiny zůstává pouze kustod Jiří Jaroš s hokejkou v ruce. Nejdříve vytáhne ze svého repertoárů několik veršů vystihujících právě odehrané utkání, a poté předříkává u Bílých Tygrů tradiční pokřik ´Nejlíp mydlí Helada, nejlíp mydlí Bílí Tygři´.

To už se zapojí také hráči, kteří společným skandováním svého kustoda doplňují. „Pokřik ´Nejlíp mydlí Helada´ jsme křičeli ještě když jsem taky hrával, ale už tenkrát jsem pokřik vedl já. A pak, když jsem se začal starat o kluky, tak se to přeneslo i sem do kabiny. Ale ten základ ´Nejlíp mydlí Helada´, to už se řvalo za nás,“ vzpomíná Jiří Jaroš, který je tedy jedním ze zakladatelů libereckého vítězného pokřiku i dobou duší A-týmu Bílých Tygrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jiřím Jarošem natáčel o vítězném pokřiku Bílých Tygrů reportér ČRo David Nyč

„Jednou mi někdo říkal, ty bys tam měl něco změnit. A mu já říkám, ty myslíš, že Karel Gott jede na koncert, a tam bude zpívat jinou písničku, než zpíval před půl rokem? Všechno je to taková sranda a vyzdvihnutí vítězné atmosféry, protože to je neopakovatelné,“ vysvětluje Jiří Jaroš, přezdívaný Jura, který se často projevuje také jako dobrý básník.

Jméno hráče, který má největší podíl na vítězství, pokaždé zazní v pozápasovém předříkávání. A tak Jiří Jaroš dělá třeba z brankáře Lašáka ´pěkného fešáka´ „Nějak ta rýmovačka vždycky vznikne. Aby byla dobrá nálada, tak tam do toho jsou zakomponovaní hráči, kteří dali góly a dařilo se jim. Ale pak už jsem to musel trochu ´sestříhat´, protože tam byli borci, kteří na sebe začali žárlit, že tenhle dává víc gólů a já tam pořád řvu Nedvěda (smích),“ vzpomíná Jaroš.

Často musí mezi hráči oblíbený kustod také zaimprovizovat, to když se v hvězdou zápasu, nebo střelcem vítězné branky stane někdo, s kým se tak úplně nepočítá. „Už víckrát se stalo, že dal někdo rozhodující gól až ke konci a já jsem musel nějakým způsobem zapálit, abych ho do toho pokřiku dostal, protože by se to hodilo, když rozhodl zápas. Někdy je docela problém, aby vám to v tom bláznici ještě zašrotovalo,“ dodává Jiří Jaroš.

Přezdívaný Jura se tedy nestará jen o hokejky a výstroj libereckých hokejistů, ale také o dobrou náladu v šatně a pro tým tak důležitý vítězný pokřik. Fanoušci Bílých Tygrů mohou jen doufat, že se nejen v této sezoně bude za zavřenými dveřmi liberecké kabiny ozývat co nejčastěji.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme