V NHL se snaží prosadit další Straka. Čekám na šance, říká český nováček

Hokejové příjmení Straka má v NHL svou váhu. Martin, olympijský vítěz z Nagana a současný plzeňský šéf, si za roky v zámoří vybudoval obrovský respekt. Teď se podobnou cestou pokouší vydat další Straka ze západočeské hokejové líhně – Petr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Philadelphie Petr Straka (v oranžovém) během utkání NHL s Winnipegem

Útočník Philadelphie Petr Straka (v oranžovém) během utkání NHL s Winnipegem | Zdroj: Reuters

V noci na pondělí se sice musel přesunout z prvního týmu Philadelphie zpět na farmu do nižší soutěže AHL, ovšem během pěti dnů mezi zámořskou elitou v NHL stihl prokázat svůj velký potenciál.

O Petru Strakovi se toho v Česku moc neví. Do zámoří ho média nevyprovázela s nálepkou druhého Jágra ani hráče, o kterého vedou spory mateřský klub s tím zámořským. I proto byl pro mnohé jeho start v NHL velkým překvapením.

Přehrát

00:00 / 00:00

S hokejistou Petrem Strakou mluvil o jeho kariéře v NHL i současné situaci v týmu Philadelphie Flyers Tomáš Lörincz

„Vedla k tomu velká cesta. Odešel jsem v 17 letech do juniorky, kde jsem vydržel čtyři roky. Poté mě draftoval Columbus, ale další dva roky se mi i kvůli zdravotním problémům moc nepovedly. Hodil jsem to za hlavu,“ vzpomíná Straka, který následně dostal nabídku do kempu St. Louis.

„Přišla ale výluka a všechny kempy padly. Nakonec jsem se vrátil do juniorky, tam se mi dařilo, aby také ne, když jsem tam byl nejstarší. Podepsal jsem smlouvu a druhým rokem jsem na farmě. Teď přišla zranění, tak si mě vytáhli. Jsem za to jedině rád,“ podotkl 22letý útočník.

Cesta za slávou i pohádkovými příjmy nebývá jednoduchá a někdy hodně bolí. Ne všichni ji zvládnou, ne každý dojde až do konce, mnozí to vzdají. Straka vydržel, ale občas o návratu domů do extraligy také přemýšlel.

Jaškin pomohl v NHL gólem St. Louis. V týmu je velká síla, musím makat, říká

Číst článek

„Někdy jsem přemýšlel nad tím, proč tady vlastně jsem. Není to úplně jednoduché. Myšlenky se někdy naskytnou, ale člověk se vyspí a druhý den zjistí, že chce hokej hrát. Jsem sice v AHL, ale do NHL mám pořád blízko,“ cítí šanci.

V létě s hráči z NHL trénuje, takže vidí, že se jim vyrovná. „Mám na to s nimi bruslit a nahrát si s nimi. Jenom čekám na další šanci,“ podotkl Straka, jenž má zatím na kontě tři zápasy s bilancí dvou kanadských bodů.

Se svým slavnějším jmenovcem se zná

A zdá se, že má potenciál na to, aby jméno Straka zapsal do análů NHL trvaleji. Mimochodem, plzeňský původ, věk i shoda příjmení sváděla mnohé k úvahám, jestli není syn slavnějšího Straky - Martina. Otázky na tuhle vazbu už ale tolik nepadají.

„Přece jen jsem v Americe šestým rokem. Prošel jsem si tím před draftem, při pohovorech s týmy se mě na to ptal každý skaut. Pomohlo by mi asi jen to, kdybych si na čelo nalepil cedulku s tím, že nejsem příbuzný s Martinem Strakou,“ žertuje Straka.

„Teď se někdo občas třeba na Twitteru zeptá, jestli nejsme příbuzní, ale všichni dotyčnému odpoví, že jsem už dávno řekl, že ne. S Martinem se ale znám. Když přebíral Plzeň, tak jsem hrál ještě za dorost. Pak už jsem odešel do zámoří,“ dodává plzeňský rodák.

Tomáš Lörincz, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme