V prvním kole draftu NHL byli vybráni útočník Zacha i bek Zbořil

V prvním kole letošního vstupního draftu NHL v Sunrise na Floridě byli vybráni dva čeští hokejisté. Jako celkově šestý útočník Pavel Zacha, po němž sáhlo New Jersey, třináctý pak obránce Jakub Zbořil, kterého získal Boston. Jedničkou výběru talentů se stal podle očekávání vysoce favorizovaný forvard Connor McDavid, na kterého se těší v Edmontonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce Jakub Zbořil s představiteli hokejového týmu Boston Bruins

Obránce Jakub Zbořil s představiteli hokejového týmu Boston Bruins | Zdroj: Reuters

Osmnáctiletý Zacha je nejvýše draftovaným českým mladíkem od roku 2003, kdy rovněž jako celkově šestého vybralo San Jose útočníka Milana Michálka.

Naposledy byl již v první desítce – jako sedmý – vybrán současný ofenzivní lídr Philadelphie Jakub Voráček, kapitán reprezentace na květnovém mistrovství světa v Praze a Ostravě.

Dva zástupce v prvním kole měl český hokej i loni ve Filadelfii, kdy si útočníka Jakuba Vránu vybral jako třináctého Washington, pětadvacátý šel na řadu David Pastrňák, který se v Bostonu brzy prosadil i do prvního týmu a dal o sobě výrazně vědět v NHL, kde stihl odehrát 46 zápasů.

Bývalý hráč extraligového Liberce Zacha odehrál uplynulý ročník v OHL v týmu Sarnia Sting. Vinou šestizápasového disciplinárního trestu a také zranění stihl v základní části jen 37 duelů a připsal si 34 bodů.

V pěti zápasech play off přidal účastník MS hráčů do 18 i 20 let dvě přesné trefy a nahrávku. Konečný žebříček Centrálního skautingu ho evidoval na 8. místě mezi zámořskými hráči.

Hrát v prodloužení tři na tři bude náročné, komentuje nová pravidla v NHL Ondřej Palát

Číst článek

Stejně starý Zbořil působil v QMJHL, kde v barvách Saint John Sea Dogs odehrál v základní části 44 utkání a nastřádal 33 bodů za 13 gólů a 20 asistencí. V pěti kláních ve vyřazovacích bojích zaznamenal gól a dvě přihrávky.

Nedostalo se prozatím na dalšího útočníka Filipa Chlapíka, jenž měl podle předpovědí rovněž slibnou šanci být vybrán hned v úvodním kole.

V hale BB&T Center, současném působišti Jaromíra Jágra, se v souladu s prognózami dočkal jako první McDavid, jehož odborníci označují za mimořádný talent a přirovnávají ho dokonce k jedné z nejzářivějších hvězd světového hokeje posledních let Sidneymu Crosbymu.

Jako druhé vybíralo stejně jako loni Buffalo a ani v tomto případě nedošlo k překvapení - vybralo útočníka Jacka Eichela. I poté šli na řadu další útočníci.

Jako třetí Dylan Strome (Arizona) a čtvrtý Mitchell Marner (Toronto). Teprve poté se dostalo na prvního ze zadáků: Carolina se rozhodla pro Noaha Hanifina.

Druhé kolo výběru talentovaných mladíků, po němž budou následovat i všechna zbývající, začne v 16 hodin SELČ.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme