V USA se rodí základy čínského hokejového týmu pro olympiádu v Pekingu. Juniory ale čeká ještě dlouhá cesta

Zimní olympiáda v Pekingu se sice uskuteční až v únoru roku 2022, tedy za více než pět let, ale už nyní bojují zástupci čínského hokeje s velkou výzvou. Ta spočívá ve vybudování národního hokejového týmu, který bude nejlidnatější zemi světa reprezentovat na domácích olympijských hrách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský juniorský výběr má úzké vazby na New York Islanders

Čínský juniorský výběr má úzké vazby na New York Islanders | Foto: Jakub Knoll

V Číně sice není prakticky žádná hokejová tradice, ale to se pomalu mění.

Týmy z NHL vysílají do asijské země své zástupce, aby naučili tamní děti hokejovému řemeslu a před probíhající sezonou dokonce v Pekingu vznikl tým, který se snaží uspět v ruské KHL.

Čas do olympiády v roce 2022 však ubývá a Čína stále nemá reprezentační výběr, který by se mohl důstojně popasovat s hokejovými velmocemi.

Zástupci čínského hokeje proto nelení a situaci řeší. Ve spolupráci s týmem NHL New York Islanders vytvořili tým, který přihlásili do zámořské juniorské soutěže USPHL. Cíl je přitom jasný – vychovat hráče pro olympijské hry.

Spojení s newyorským klubem není náhodné, protože jedním ze spoluvlastníků Ostrovanů je i čínský podnikatel Charles Wang, jenž je v oblasti sportu velkým patriotem.

Už název týmu přitom jasně ukazuje, že se rozhodně nejedná o žádný konvenční celek z amerických juniorek. Jmenuje se totiž podle hlavního čínského města.

Newyorkský Peking se skládá jak z ryze čínských hokejistů, tak z hráčů, kteří sice mají čínské kořeny, ale žijí v USA. K tréninku a domácím zápasům tým využívá zázemí New Yorku Islanders. Naplánovanou má zatím pouze letošní sezonu, v níž má na programu 44 duelů.

Čínští hokejisté se navíc mohou spoléhat na rady amerického kouče Bernieho Cassella, který je členem širšího trenérského štábu New Yorku Islanders, kde má na starost rozvoj hráčských dovedností.

Čekání na první výhru

Hráči Pekingu však v juniorské USPHL (United States Premier Hockey League) zatím tvrdě naráží. Ačkoliv se jedná o třetí nejvyšší soutěž na žebříčku amerických juniorských soutěží, zatím si ve 25 zápasech nepřipsali ani jedno vítězství. Lichotivé není ani jejich skóre 32:253.

„Jako jejich největší nedostatky vidím malou herní zkušenost. Nemají hokej v krvi,“ myslí si český hokejista Mario Kellner, jehož tým South Shore Kings z massachusettského města Foxboro se s čínským výběrem o uplynulém víkendu dvakrát utkal a pokaždé oslavil jasné vítězství.

Hráči Pekingu v lize bojují i s nedostatkem respektu soupeřů. „Hokejisté ostatních týmů je moc nerespektují. Ale tak to mají v Americe všichni cizinci, kteří neukážou, že něco umí,“ říká 17letý Kellner.

Jeho slova potvrzuje i jeho o dva roky starší spoluhráč David Tměj. „Půlka jejich hráčů má velké problémy s bruslením, což přináší úsměvné situace,“ dodává útočník z juniorské USPHL.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme