V útoku máme sílu, ale pozor na chyby, ty Kanada trestá, nabádá Růžička

Po třiceti letech mohou čeští hokejisté získat zlaté medaile na domácím mistrovství světa. Na šampionátu zbývá odehrát už jen čtyři zápasy. O titul se v Praze poperou týmy ze čtyř zemí, Kanady, Spojených států, Ruska a České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS Česko - Kanada. Hokejisté Jakub Nakládal a Claude Giroux

MS Česko - Kanada. Hokejisté Jakub Nakládal a Claude Giroux | Foto: Český rozhlas

„Připomíná mi to rok 1985, kdy postoupila stejná čtyřka, ale hrálo se každý s každým. Tady je to play-off a rozhodne jeden zápas, jestli budeme hrát o zlato, nebo o bronz,“ vzpomíná na zlatý šampionát v Praze v roce 1985 tehdejší opora československého národního týmu Pavel Richter.

Ten na letošním mistrovství světa působí jako spolukomentátor České televize. Jeho tehdejší spoluhráč Vladimír Růžička je stále na střídačce, tentokrát v roli trenéra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Každý hráč musí podat 150% výkon a musíme se vyvarovat chyb, říká před semifinálovým zápasem s Kanadou trenér Vladimír Růžička

„Už si ani nepamatuju, jak jsme hráli. Tenkrát jsme to nějak ‚šmatlali‘, hokej už je trošku něco jinýho. Ale třeba se někdo zblázní a dá tři góly,“ naráží Vladimír Růžička na výkon Jiřího Šejby v duelu s Kanadou, který pomohl třemi góly k vítězství československého týmu 5:3.

Jenže výběr ze země javorového listu před třiceti lety se s tím letošním vůbec nedá srovnávat.

„Kanada je suverénně nejsilnější, bude to oříšek. Výborně brání a hlavně mají fantastický útok. Dali přes sedm gólů na zápas, to je famózní mužstvo. Je to stejné jako dříve s Rusy. Dají se porazit, ale nedají se porážet,“ přirovnává Pavel Richter aktuální tým Kanady se sbornou z osmdesátých let.

Jenže i tu tehdy Čechoslováci dokázali porazit, tak proč by se Čechům nemohlo něco podobného podařit letos proti Kanadě.

„Každý hráč musí podat 150% výkon a musíme se vyvarovat chyb, které jsme dělali v prvním utkání s Kanadou. Třikrát jsme jim odevzdali puk a oni nás třikrát potrestali. Na druhou stranu věřím, že dopředu budeme hodně silní a dokážeme je tam zamotat. Uvidíme, komu to bude víc lepit.“

Zda to bude, jak říká Vladimír Růžička, dnes Čechům proti Kanadě lepit, se od nás dozvíte z přímého přenosu, který na Radiožurnálu i na streamu Český rozhlas Sport na webu zprávy.rozhlas.cz začne krátce před čtvrt na čtyři.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme