Vítězem ankety Zlatá hokejka je reprezentační kapitán Jakub Voráček

Jakub Voráček vyhrál 47. ročník ankety Zlatá hokejka pro nejlepšího hokejistu sezóny. Útočník Philadelphie zvítězil před Jaromírem Jágrem a Ondřejem Palátem. Cenu pro nejlepšího juniora si z Karlových Varů odvezl útočník Bostonu David Pastrňák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Voráček chytil v NHL formu jako hrom (ilustrační foto)

Jakub Voráček chytil v NHL formu jako hrom (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Reprezentační kapitán byl největším favoritem ankety. Dařilo se mu jak na klubové úrovni v dresu Philadelphie Flyers, tak v reprezentačním dresu na mistrovství světa v Praze.

V NHL patřil po celou sezonu k nejproduktivnějším hráčům a velkou část soutěžního ročníku byl na čele bodování. Nakonec skončil na 5. místě, když na vítězného Benna z Dallasu ztratil 6 bodů.

Pouhá jedna asistence mu pak chyběl k tomu, aby se stal nejlepším nahrávačem základní části NHL, ve které nasbíral 81 bod, za 22 gólů a 59 asistencí. Přesto se mu nepodařilo s týmem postoupit do play-off, a tak přijal nabídku startovat na mistrovství světa v Praze.

Nejlepších deset hráčů v anketě Zlatá hokejka
1. Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL) 604 bodů, 2. Jaromír Jágr (New Jersey/NHL; Florida Panthers/NHL) 540, 3. Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL) 468, 4. Jiří Hudler (Calgary Flames/NHL) 420, 5. Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL) 340, 6. Martin Ručinský 302, 7. Pavel Francouz (oba HC Verva Litvínov) 299, 8. Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL) 256, 9. Jan Kovář (Metallurg Magnitogorsk/KHL) 223, 10. Radim Vrbata (Vancouver Canucks/NHL) 178.

Trenéři mu navíc dali na dres kapitánské ‚C‘ a Jakub Voráček jejich důvěru rozhodně nezklamal. Spolu s Jaromírem Jágrem a Janem Kovářem byl nejproduktivnějším hráčem v týmu, když nasbíral v 10 zápasech 9 bodů (3+6).

Za vítězným Voráčkem skončil rekordman ankety, jedenáctinásobný vítěz, Jaromír Jágr. Tomu pomohl na druhé místo vydařený závěr sezony, kdy po přestupu z New Jersey ožil v barvách Floridy. Navíc zazářil na mistrovství světa v Praze, kde byl vyhlášený nejužitečnějším hráčem.

Třetí místo patří Ondřeji Palátovi. Mladý útočník prožil vynikající sezonu na klubové úrovni, když si v dresu Tampy Bay zahrál finále Stanley Cupu. Bohužel na pohár jeho tým nedosáhl, po vítězství 4:2 na zápasy se radovalo Chicago.

Z české extraligy se nejvýše umístil na 6. místě litvínovský útočník Martin Ručinský před svým klubovým spoluhráčem, brankářem Pavlem Francouzem. Nikdo jiný se do nejlepší desítky z nejvyšší domácí soutěže nedostal.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme