Vrchol sezóny na poli hokejové diplomacie

Tak bychom mohli definovat čtyřdenní setkání pořádané v minulém týdnu v kanadském Torontu. Jeho aktéři debatovali o budoucnosti hokeje a především o další etapě spolužití Evropy se zámořím. A k vidění mezi třemi stovkami účastníků byl i Slavomír Lener.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

trenér Slavomír Lener

trenér Slavomír Lener | Foto: Jakub Ptačinský

„Byli to trenéři, manažeři, vlastníci klubů, šéfové juniorských organizací, zástupci Evropy, NHL a IIHF,“ rekapituluje šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener.

„Český svaz tam byl zastoupen generálním manažerem Martinem Urbanem, prezidentem Tomášem Králem. Já jsem tam vlastně působil v pozici zástupce IIHF. Za naši ligu tam byl Petr Bříza.“

Třináctiletá pauza

Hokejový summit tohoto kalibru byl naposledy pořádán před dlouhými třinácti lety. A tak námětů, které se za tu dobu nahromadily, bylo víc než dost. Počínaje třeba otázkou další účasti špičkových borců z NHL na olympijských hrách a konče problémy všech hokejově vyspělých evropských zemí s odlivem talentovaných hráčů do zámoří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světová hokejová konference

V tuzemsku, jak víme, jsou důsledky tohoto procesu s ohledem na chudší hokejovou základnu dvojnásob patrné.

„Dnes je v celém světě patrná tendence, že nejlepší hráči se stahují do Amerických a Kanadských lig. Takovým závěrem od budoucna bylo to, aby hráči zůstali ve svých ligách, svých zemích. Aby dotvořili své schopnosti a dovednosti a aby až po tom odcházeli do NHL,“ přibližuje téma konference Lener.

NHL jako dětský sen

Sotvakdo se může divit tomu, že výrazné hokejové talenty už v šestnácti, sedmnácti letech zaujmou skauty působící ve službách zámořských klubů a že jejich další životní kroky jsou pak diktovány snem o možném účinkování v NHL .

Ale takovýchto individualit vyčnívajících výrazně nad ostatními, najdeme opravdu jen pár.

„Mně osobně vadí, že už tam odchází hráči, kteří tam mají pouze průměrnou roli. To jsou hráči, kteří potřebují dozrát. My jsme tam měli několik jednání přímo s prezidentem Hockey Canada a Juniorské ligy a oni naznačili to, že se budou velice vážně zabývat tím, aby se počet hráčů, aby se počet hráčů v těchto ligách omezil.“

Nejedná se jen o české hráče

A není to určitě jen formální gesto vůči zástupcům českého hokeje, kteří si na summitu v Torontu chtěli svým zámořským kolegům poplakat na rameni.

„To nebyl iniciativa jen z naší strany, ale i ze Slovenska, Švýcarska a Švédska. Švédi dnes produkují velké množství kvalitních hráčů, a proto mají oprávněné obavy aby ten exodus co potkal nás nepotkal i je,“ říká šéftrenér hokejového svazu a také znalec švédských poměrů Slavomír Lener.

Aleš Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme