Wayne Gretzky: Na Světovém poháru mě nadchl Výběr Severní Ameriky. Češi nehráli tak, jak si představovali

V Torontu je 'Ten Největší'. Takovou přezdívku má Wayne Gretzky, nejproduktivnější hokejista historie NHL. Světový pohár se hraje kousek od jeho rodného Brantfordu a Gretzky vrcholný turnaj bedlivě sleduje. V dějišti prestižního turnaje se legenda světového hokeje rozpovídala mimo jiné i o tom, jaké celky ho na Světovém poháru zaujaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výběr Severní Ameriky na Světovém poháru prohrál jeden ze tří zápasů. Přesto do play-off nepostoupil

Výběr Severní Ameriky na Světovém poháru prohrál jeden ze tří zápasů. Přesto do play-off nepostoupil | Zdroj: Reuters

„Nejvíce zklamaní budou nejspíš Američané, mysleli si, že budou lepší. A také samozřejmě Finové a Češi, ani jeden z těchto týmů neodehrál takový turnaj, jaký si představoval. Ale podívejme se i na příjemná překvapení, jako je Výběr Evropy. Nadchnula mě ale také dravost týmu mladých – lidé si ho hodně oblíbili a žili s ním,“ uvedl Wayne Gretzky.

Gretzkyho poznatky se moc nerozcházejí s tím, co slýcháme od hokejové veřejnosti. Ve svém výčtu tři týmy vynechal. Rusy, Švédy, se kterými se domácí tým na turnaji nepotkal. A pak hlavně Kanadu. A v tom ohledu je Wayne Gretzky hodně hrdý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výběr Evropy je příjemným překvapením turnaje, říká o Světovém poháru Wayne Gretzky

„Kanada je prostě Kanada. Jsme lepší, než jsme kdy byli. Dá se říct, že prostě prodáváme hokej do celého světa. Hokej je každým rokem větší a větší fenomén. Ale hlavně se zlepšujeme tady u nás v Kanadě.

Lidé se báli, že budeme prohrávat, že nám ten hokej někdo takříkajíc vezme. Ale to se nestane, bude náš, kanadský. Až se divím, kolik skvělých hráčů máme. Turnaj má velký úspěch, osobně jsem za hráče moc rád a baví mě to tady,“ líčí Gretzky.

I když první finále Kanada vyhrála, zápas neměl očekávaný náboj. Tým Evropy dokázal domácím systém tak trochu rozbourat. A Gretzky si všímá silných stránek nově vytvořené party jen pro tenhle turnaj.

První finále Světového poháru bouřlivou atmosféru nenabídlo. Podíl na tom měl i výkon domácích

Číst článek

„Velkou zásluhu na tom mají trenéři. A také hodně dělá Anže Kopitar. Sleduji ho dlouho, jak se mu daří v Los Angeles. Teď ukazuje, že je jedním z nejlepších na světě. S ním a ještě s Chárou to Týmu Evropy funguje, hrají skvělý turnaj,“ hodnotí legendární hokejista.

Wayne Gretzky vyhrál třikrát Kanadský pohár, triumf na Světovém poháru mu sebrali v roce 1996 Američané. Výhru Kanady teď vyhlíží 100 kilometrů od rodného Brantfordu. Ve městě, kde poprvé viděl naživo NHL.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme