Z misky za 50 dolarů je nejslavnější hokejová trofej světa. Stanley Cup slaví 125 let

Anglický Sheffield si sportovní fanoušek spojí nejspíš s fotbalem. Uprostřed Anglie ale před 125 lety vznikla slavná trofej pro jiný sport a bojuje se o ni v Americe a Kanadě. Půlkulaté jubileum oslavilo nejslanější hokejové ocenění na světě – Stanley Cup.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanley Cup v roce 2016

Stanley Cup v roce 2016 | Foto: NHL.com

„Je to nejlepší pocit, když jste po zápase na ledě a můžete si se Stanley Cupem dát kolečko. Měl jsem štěstí, že jsem tam mohl mít rodinu i bráchu,“ říkal Michael Frolík - tehdy hokejista Chicaga, když dovezl Stanley Cup do Kamenných Žehrovic.

Patnáctikilovou trofej zná až v její současné podobě. Když ji ale Lord Stanley z Prestonu navrhoval a nechal vyrobit za necelých 50 dolarů, vypadala jinak. Byla to vlastně malá mistička s průměrem 30 centimetrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanley Cup

Teď už je těžší jí střežit. „Někdo z Colorada si tehdy přivázal Stanley Cup za sebe na motorku a jezdil s ním. Sidney Crosby zase vozil pohár na vodním skůtru. Ti, co mají rodiny a hodně malé děti, je často posadí nahoru do té malé mísy a fotí si je,“ vypráví jeden z bodyguardů Stanley Cupu Mike Bolt.

„Někdo z Colorada si tehdy přivázal Stanley Cup za sebe na motorku a jezdil s ním. Sidney Crosby zase vozil pohár na vodním skůtru. Ti, co mají rodiny a hodně malé děti, je často posadí nahoru do té malé mísy a fotí si je."

Lord Stanley jistě netušil, že dal sportovnímu světu tak slavný pohár. Během první světové války o něj bojovaly dokonce dvě ligy a až mezi válkami, v roce 1926, se stal Stanley Cup trofejí pro vítěze NHL.

Na výšku má pohár skoro metr. Nepřehlédnutelnou trofej ale můžete prý i někde zapomenout. „Je toho tolik, že bych to nezvládl vyjmenovat. Ztratili jsme ho a nemohli najít, krmili jsme ze Stanley Cupu koně. Taky nám pohár samozřejmě spadl do bazénu…“ směje se Mike Richter, bývalý golman a vítěz poháru v dresu Rangers v roce 1994.

Richter měl to štěstí, že pohár vyhrál, jsou tací, kteří o něm sní celou kariéru, ale nedočkají se. Jedním z nejemotivnějších momentů z finále NHL je ten roku 2001, kdy čtyřicetiletý Ray Bourgue převzal pohár v poslední sezoně kariéry.

I když slaví Stanley Cupu 125. výročí, ne vždy ho hokejisté zvedali nad hlavu. Třeba v roce 2005 se tak nestalo z důvodu výluky. V roce 1919 zase proto, že řádila španělská chřipka.

František Kuna, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme