Zemřel Josef Augusta. Hokejovému útočníkovi a trenérovi mistrů světa bylo 70 let

Ve věku 70 let zemřel bývalý hokejový útočník a poté úspěšný trenér Josef Augusta. Medailista z olympiády v Innsbrucku, několika světových šampionátů a člen Síně slávy českého hokeje několik let se léčil z rakoviny slinivky. O jeho úmrtí informovali zástupci Dukly Jihlava i Českého svazu ledního hokeje (ČSLH).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý hokejový útočník a poté úspěšný trenér Josef Augusta

Bývalý hokejový útočník a poté úspěšný trenér Josef Augusta | Zdroj: ČTK

Josef Augusta spojil svoji hráčskou kariéru s jediným klubem.

"Vojenská služba jej zavála do nedaleké Jihlavy, kde již zakotvil," píše se na webu HC Dukla Jihlava. Té osmkrát pomohl k titulu mistra republiky. Medaile si přivezl i z olympiády v Innsbrucku v roce 1976 a rovněž několika světových šampionátů.

Aktivní kariéru ukončil v roce 1983, poté se stal trenérem a Jihlavu i Olomouc dovedl k extraligovému titulu. Na přelomu století působil u reprezentace, nejprve jako asistent Ivana Hlinky, poté se stal hlavním koučem. U národního týmu skončil po světovém šampionátu 2002.

Právě na angažmá u reprezentace poukázal prezident ČSLH Tomáš Král. Augusta se jako asistent a později i hlavní trenér podílel na titulech z mistrovství světa v letech 1999 až 2001, označovanými jako "zlatý hattrick".

"Josef Augusta je úzce spjat s nejúspěšnějšími obdobími našeho hokeje. Ztrácíme v něm nejen výborného hokejistu a mimořádně úspěšného trenéra, ale především skvělého chlapa a kamaráda," uvedl.

Utkání hokejových šampionů v Jihlavě. Trenéři Josef Augusta a Vladimír Martinec | Foto: Jan Kodet

Já nebojuju, já se léčím

V říjnu 2015 oznámil, že je vážně nemocný, má rakovinu slinivky a podstupuje chemoterapii. "Já nebojuju, já se léčím. Cítím se dobře," řekl tehdy TV Nova a podobně se vyjádřil i několikrát později.

"V životě musíte furt bojovat. Nejde něco vzdát. Nemůžete něčemu podlehnout. Já se držím rčení: věř a víra tvá tě uzdraví," uvedl pro Blesk loni v květnu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme