Zemřel legendární hokejista Jaroslav Holík, mistr světa z roku 1972

Ve věku 72 let zemřel po dlouhé nemoci legendární hokejista a později úspěšný trenér Jaroslav Holík. Člen Klubu hokejových střelců proslul jako neúnavný bojovník, který na světových šampionátech získal s reprezentací šest medailí a přispěl i k bronzu z olympijských her v roce 1972.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 72 let zemřel legendární hokejista a později úspěšný trenér Jaroslav Holík

Ve věku 72 let zemřel legendární hokejista a později úspěšný trenér Jaroslav Holík | Zdroj: ČTK

S hokejem začínal v rodném Havlíčkově Brodě, stejně jako jeho slavný bratr Jiří. Kariéra nesmlouvavého útočníka je ale neodmyslitelně spjata s Jihlavou.

S tamní Duklou vybojoval sedm ligových titulů jako hráč a další čtyři jako trenér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejovou kariéru a úspěchy zesnulého Jaroslava Holíka připomněl reportér Jan Suchan

V úspěšné kariéře kouče pokračoval u reprezentace do dvaceti let, kterou jako dosud jediný trenér dovedl k triumfu na mistrovství světa, a to hned dvakrát po sobě v letech 2000 a 2001.

„Vzpomínám na něj jen v dobrém, byl to skvělý trenér a motivátor, ale i člověk. Tahle zpráva nás všechny hodně zasáhla,“ říká jeden z jeho tehdejších svěřenců Michal Sivek.

Vzpomínat na havlíčkobrodského rodáka jen přes získané medaile a úspěchy by bylo hodně ploché. Spoluhráči ho uznávali jako obrovskou autoritu, šéfa, který uměl seřvat celou kabinu, ale zároveň pomoct mladším hokejistům.

Bojovník s velkým hokejovým srdcem, vzpomínají reprezentanti na Jaroslava Holíka

Číst článek

„Byl férový, často mi radil v tréninku,“ vzpomíná bývalý reprezentační spoluhráč Milan Nový.

Jaroslav Holík (vlevo) v souboji s Alexandrem Ragulinem při utkání Československo - SSSR na hokejovém turnaji v Moskvě v roce 1969 | Foto: ČTK

Jaroslav Holík byl také velkým rebelem, který si například na protest proti okupaci na šampionátu v roce 1969 v utkání se Sovětským svazem s několika dalšími hráči přelepil na dresu izolepou hvězdu na státním znaku a nepodal soupeřům ruku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zesnulého hokejistu Jaroslava Holíka zavzpomínal jeho spoluhráč ze slavné reprezentační generace 70. let Milan Nový

Jaroslav Holík, který v roce 2012 obdržel za svůj celoživotní postoj hlavní cenu Českého klubu fair play, byl svérázným a zásadovým mužem, který ne každému pro své přímé názory přirostl k srdci.

I přesto, že byl v posledních letech nemocný a museli mu dokonce amputovat nohu, humor neztrácel. „Když jsme se nedávno viděli, tak říkal, že mě přežije. A takhle to dopadlo,“ vzpomíná Jan Suchý, bývalý Holíkův spoluhráč z jihlavské Dukly.

„Vždy, když odejde někdo, s kým člověk něco prožil, tak je to smutná událost. Život je ale takový, hlavně, ať je mu tam nahoře dobře,“ řekl Josef Augusta, bývalý Holíkův spoluhráč z jihlavské Dukly.

Jaroslav Holík v reprezentačním dresu na snímku z roku 1972 | Foto: ČTK

Jan Suchan, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme