Zemřel ruský hokejový trenér Viktor Tichonov, bylo mu 84 let

Ve věku 84 let zemřel ruský hokejový trenér Viktor Tichonov. Legendární kouč dovedl ruskou „sbornou“ k osmi titulům mistrů světa. Se svým týmem také třikrát ovládl olympijský hokejový turnaj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Tichonov zemřel ve věku 84 let

Viktor Tichonov zemřel ve věku 84 let | Zdroj: ČTK

„Viktor Tichonov zemřel dnes ráno v nemocnici po těžké nemoci. Hokejový klub CSKA Moskva vyslovuje svou nejhlubší soustrast a postará se o všechny záležitosti spojené s pohřbem," řekl ruským médiím generální ředitel CSKA Moskva Igor Jesmantovič.

Příbuzným už kondoloval také ruský prezident Vladimir Putin.

V poslední době trpěl Viktor Vasiljevič Tichonov srdečním onemocněním a od konce října byl hospitalizován.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobně s Viktorem Tichonovem mluvil zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Se jménem Viktora Tichonova je spojen zlatý věk sovětského a ruského hokeje. Pod jeho vedením se sovětská reprezentace osmkrát stala mistrem světa a třikrát vyhrála olympijské hry. Jeho tým CSKA a domácí lize kraloval nepřetržitě v letech 1977–1989.

Hokej hrál na postu obránce, více se ale proslavil až jako trenér proslulý autoritářskými metodami. „V kolektivu musí být vždy pouze jeden lídr, který nese za vše odpovědnost. Vyhrál? Pak je to v pořádku. Prohrál? Pak musí pryč a je jedno, jestli je trenér diktátor, nebo demokrat. Hlavní je pouze výsledek, nic jiného,“ vysvětlil Tichonov před čtyřmi lety Českému rozhlasu.

„Není důležitá pouze fyzická příprava, kolik máte nahráno a odedřeno. Nezbytná je také psychická odolnost. No a nejlepší psycholog je trenér. Proto jsem o všem rozhodoval výhradně já,“ dodal slavný trenér.

Martin Dorazín, Petr Vavrouška, ČTK, Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme