Změny pravidel napomáhají útočnému hokeji, shodují se extraligoví hokejisté

Hokejová extraliga prošla za poslední tři kola zajímavou proměnou. Rozhodčí totiž na žádost Asociace profesionálních klubů začali velmi přísně posuzovat jakékoli fauly. Výrazně tak přibylo vyloučených a hráči si na to musí zvyknout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Vítkovic Brandon Maxwell likviduje střelu sparťana Tomáše Rolinka

Brankář Vítkovic Brandon Maxwell likviduje střelu sparťana Tomáše Rolinka | Zdroj: ČTK

„Je to dobře, hráči aspoň ví, že když udělají rukou nebo hokejkou faul, tak bude odpískaný,“ přemítá kapitán pražské Sparty Tomáš Rolinek, podle kterého změny pomohou k útočnějšímu hokeji.

„Hráči budou mít více prostoru pro útočný hokej a nikdo je pořád nebude držet za zády rozhodčího. Myslím, že to hokeji jenom prospěje. Diváci budou na zápasy chodit, protože bude padat víc gólů. Rozhodčí to ale musí držet, hráči si pak zvyknou,“ dodává Rolinek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak extraligoví hokejisté vnímají nově zavedené změny v pravidlech zjišťoval Petr Kadeřábek

Už tři extraligová kola se dveře na trestných lavicích otevírají častěji než v předcházejících zápasech. Rozhodčí trestají zejména zákroky holí a nedovolené bránění.

„Zatím koukám s otevřenou pusou. Je strašně moc přesilovek, což je na jednu stranu dobře, protože bude padat hodně gólů, ale těžko říct, jak budou vypadat souboje. Hráči se budou bát, aby nechodili pořád na trestnou lavici,“ všiml si Jakub Klepiš, který po svém návratu z Kontinentální hokejové ligy odehrál v dresu Třince dva extraligové zápasy.

Hráči nevědí, co si mohou dovolit, kritizuje změnu hokejových pravidel Gudas

Číst článek

Pokud ale rozhodčí udrží nasazenou laťku, hráči si po pár zápasech zvyknou a počet faulů se postupně sníží. Jde ale také o to, aby všichni sudí posuzovali zákroky na všech stadionech stejně.

„Loni byl na ledě jeden starší a jeden mladší rozhodčí, ale oba pískali stejně. Po obměně je metr rozdílný, z čehož pramení ‚laciné ‘ fauly, které ovšem v předchozím zápase nikdo neodpískal. Těžko odhadnout, jak bude který sudí pískat,“ nabízí svůj pohled litvínovský obránce Jiří Zeman, jehož slova si musí vzít k srdci Komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje.

Rozdíl mezi extraligou a 1. ligou

Navíc nestačí sjednotit rozhodování pouze extraligových arbitrů. V současnosti je totiž diametrální rozdíl mezi tím, jak se pískají zápasy extraligové a prvoligové. Přitom v druhé nejvyšší soutěži hraje hned několik týmů, které fungují jako farmy extraligových celků.

Hráči, kteří se tam rozehrávají po zranění nebo získávají herní zkušenosti, si tak neosvojí ty správné návyky proto, aby mohli naskočit do elitní soutěže.

Petr Kadeřábek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme