Změny pravidel před startem Tipsport extraligy

Zítra se hokejoví příznivci vydají na zápasy premiérového kola Tipsport extraligy, aby fandili svému týmu a případně se i rozčilovali nad soupeřem nebo nad rozhodčími. Předpokládejme, že ten, kdo si přichází na tribuny zimních stadionů takříkajíc ze zásady zanadávat, nepotřebuje být poučován o změnách v pravidlech. Ale jsou jistě i tací, kterým naše miniexkurze přijde vhod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tipsport extraliga

Tipsport extraliga | Foto: Hokej.cz

Začněme ale pohledem na soupisky extraligových celků. Možná už víte, že každý tým nejvyšší domácí soutěže může v průběhu sezóny využít služeb maximálně šesti cizinců. A třeba se útrpně pousmějete nad otázkou, koho vlastně můžeme považovat za cizince. Tak to je snad úplně jasné, řeknete si. - Ne tak docela, odpoví znalec.

„Tu definici stanoví přestupní řád Českého svazu ledního hokeje. Za cizince tady není považován nikdo, kdo by tady odehrál minimálně tři po sobě jdoucí sezony,“ připomíná nezasvěceným ředitel Asociace profesionálních klubů Stanislav Šulc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aleš Procházka si povídal o změnách v pravidlech Tipsort extraligy se Stanislavem Šulcem

Nová pravidla

Tipsport extraliga ovšem nabízí i změny v pravidlech, z nichž dvě se týkají oné důležité části výstroje, která chrání hokejistovi hlavu.

„Hráč, pokud mu spadne přilba, tak musí v každém případě odjet na lavičku. Nemůže tedy tak jako dosud tu přilbu nasadit okamžitě a pokračovat ve hře. Ale musí odjet na střídačku. To je asi ta nejzásadnější změna. Druhá taková je, že pokud je brankář zasažen pukem do masky, tak rozhodčí nesmí zastavit hru, pokud má útočící tým výhodu,“ mluví o změnách v pravidlech a výstroji Stanislav Šulc.

Novinek je víc

A ještě další novinka: Pokud rozhodčí v průběhu zápasu nařídí trestné střílení za faul na unikajícího hráče, odpadne tradiční fanouškovská otázka: Tak kdopak teď asi zkusí štěstí? Podle inovovaných pravidel to nesmí být nikdo jiný než právě faulovaný borec. Ovšem - s jedním dodatkem.

„Pokud je postižený hráč zraněn, tak to musí být někdo z těch hráčů, co v tu dobu byli na ledě,“ upřesňuje Stanislav Šulc.

Doufejme, že s mírně inovovanými pravidly nebudete mít sebemenší problém a že extraligový hokej bude i ve vašem případě fungovat jako zdroj zábavy, napětí a mnoha nečekaných zápletek.

Aleš Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme