Zná místní prostředí i některé protihráče. Lotyši na český tým vyrukují i s Kobou Jassem

V české extralize hraje už třetí sezonu a mnohokrát nastoupil v O2 areně proti Slavii. Teď je ale jeho role jiná. Útočník Lotyšska Koba Jass, působící v extraligovém Liberci, nastoupí večer v dobře známem prostředí, navíc proti domácímu celku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koba Jass (v rudém) při úvodním utkání Lotyšů na MS s Kanadou

Koba Jass (v rudém) při úvodním utkání Lotyšů na MS s Kanadou | Zdroj: Reuters

„Česky trochu umím, hraju v Česku už tři roky, znám i arénu. Chceme odehrát dobrý zápas, hlavně nesmíme dělat chyby, fyzicky budeme připravení,“ nechal se slyšet Koba Jass s tím, že fyzicky by na tom mohli být Lotyši trochu lépe i proto, že měli o pár hodin víc času na odpočinek.

Pro partu z Pobaltí je to hodně těžký start do šampionátu. Na úvod hvězdami NHL nabitá Kanada, která Lotyše přejela 6:1, a hned druhý den silný domácí výběr.

Přehrát

00:00 / 00:00

S lotyšským útočníkem Kobou Jassem před zápasem s českým celkem mluvil reportér František Kuna

„Všechny týmy na mistrovství jsou dobré. Je tady Jágr i Crosby, musíme hrát ale proti každému soupeři stejně,“ má jasno Koba Jass, který si nechce lámat hlavu s muži, kteří nastoupí proti němu.

Na Čechy bude moci něco prohodit i jejich jazykem. A podobně na tom je také brankář Edgars Masalskis, který sice dlouhá léta hraje v KHL, ale před deseti sezonami působil třeba v Karlových Varech nebo JIhlavě. Nyní ho na mezinárodní úrovni čeká český národní tým.

„Bude to dobrý hokej. Musíme hrát hlavně chytře. Být blízko u hráčů a nedávat domácí prostor na ledě. Zase ale nesmíme být nervózní z toho, že Češi jsou favoriti a zbytečně se zbavovat puků. Nesmíme dělat zbytečné chyby,“ těší se Edgars Masalskis na duel proti domácím Čechům.

Lotyši budou chtít jistě primárně bodovat proti slabším soupeřům, než je Kanada, Švédsko nebo Česko. Po prvním zápase s výběrem Javorových listů ale ví, co zlepšit.

„Všechno. Hlavně se musíme soustředit na drobné detaily, ze kterých pak vznikají chyby a několikrát jsme tak s Kanadou inkasovali. Důležitý bude začátek. Hodně by nám pomohl vstřelený gól, nebo alespoň nějaká šance, abychom se cítili lépe,“ říká zkušený 33letý útočník Janis Sprukts.

Lotyši nad českým týmem ještě nikdy nevyhráli, dnes večer od 20:15 na to mají v pořadí patnáctý pokus v historii vzájemných zápasů. Utkání Česko - Lotyšsko vysíláme prostřednictvím streamu Český rozhlas Sport na našem webu či mobilní aplikaci iRadio.

František Kuna, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme