Do New Yorku se vrací původní rukopis Dvořákovy Novosvětské symfonie

Originál rukopisu Dvořákovy 9. Novosvětské symfonie se vrací do Spojených států. Newyorčané budou mít možnost prohlédnout si ho po více než sto letech. Cenný dokument zapůjčilo české Národní muzeum. Do Spojených států ho archiváři dopravili vládním speciálem s předsedou Poslanecké sněmovny a ministrem kultury na palubě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Titulní strana Dvořákova rukopisu symfonie "Z Nového světa"

Titulní strana Dvořákova rukopisu symfonie "Z Nového světa" | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Rukopis Novosvětské symfonie opustil Českou republiku poprvé od roku 1895, kdy ho skladatel Antonín Dvořák přivezl zpět ze Spojených států.

Zapůjčení manuskriptu Národním muzeem je především symbolickým gestem – součástí připomínky čtvrtstoletí svobody a demokracie v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

V newyorské Carnegie Hall bude koncertovat Česká filharmonie. Za oceán se vrací i originál rukopisu Dvořákovy symfonie „Z nového světa“.

Přední znalec tvorby Antonína Dvořáka, profesor hudby na Newyorské univerzitě, Michael Beckerman si ale akci pochvaluje i z jiného důvodu.

„Vystavení tak důležitého dokumentu podnítí novou debatu o tom, co Dvořák pro americkou hudbu znamenal. A připoutá pozornost i k jeho newyorskému období,“ připomíná.

Antonín Dvořák působil ve Spojených státech v letech 1892 až 1895 jako ředitel newyorské konzervatoře.

„Dvořáka najala Jeanett Thurberová, podnikavá a pokroková žena, která se snažila vytvořit instituci otevřenou všem - menšinám, ženám, lidem bez finančních prostředků. S trochou nadsázky by se dalo říct, že Novosvětská byla jakousi hymnou konzervatoře,“ míní profesor Beckerman.

Mezinárodní symfonie

„Je to dílo, které v sobě nese prvky afroamerické hudby, mísí v sobě vysoké a nízké, má grandiózní styl a stojí i nohama na zemi. Je to dílo s nádhernou estetikou a skvělým zvukem, které bylo do jisté míry i politickým vyjádřením,“ nabízí Beckerman jeden z úhlů, jak se na proslulou symfonii dívat.

Symfonii, která se ve své době stala okamžitým hitem, dodnes Američané považují tak trochu za svou.

Antonín Dvořák a celá jeho rodina v USA | Foto: Dílo a osobnost Antonína Dvořáka

„Novosvětská je někde mezi, na pomezí české a americké hudby. Je součástí toho nejlepšího v tradici klasické hudby. Hlavně je to ale dílo, které mluví mezinárodním jazykem a k mezinárodnímu publiku,“ dodává Michael Beckerman z Newyorské univerzity.

Slavné dílo Newyorčané znovu nejen uvidí, ale i uslyší - v podání České filharmonie v Carnegie Hall, kde měla symfonie slavnostní premiéru v roce 1893.

Dirigent Jiří Bělohlávek zároveň převezme prestižní Cenu Antonína Dvořáka za propagaci české hudby ve světě.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme