Dvojice muzikantů z Izraele a Mali buduje mosty tolerance mezi kulturami

Izraelský zpěvák a klávesista Idan Raichel vstoupil na výsluní domácí pop music před 12 lety. Proslavil se hitem s exotickým rytmem a sborovým popěvkem v etiopské amharštině. Z propojování hudebníků z různých koutů světa udělal svoje osobní poslání a v posledních letech vystupuje s vycházející hvězdou západoafrické hudby, Vieux Farkou Tourém z Mali. Zahrát přijeli i do Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Idan a Vieux se náhodou potkali před pěti lety na německém letišti, dnes jsou známou uměleckou dvojicí

Idan a Vieux se náhodou potkali před pěti lety na německém letišti, dnes jsou známou uměleckou dvojicí | Foto: Jan Prokeš

Idan a Vieux se na pódiu špičkují, z legrace zasahují jeden druhému do jeho nástroje, jejich vztah je zjevně uvolněný a vřelý. Idan je v izraelském popu průkopníkem spojování hudebních stylů a tradic. Hudební fúze je ale podle něj pro Izraelce přirozená cesta:

Přehrát

00:00 / 00:00

Unikátní dvojice muzikantů propojuje hudební tradice, jeden pochází z Izraele, druhý z afrického Mali

„Protože sousedé z ulice nebo bloku, se kterými jako Izraelec žijete, mají vždycky původ v různé části světa. Já píšu písně v hebrejštině, v tom projektu ale spolupracuji s asi stovkou hudebníků a zpěváků z velmi odlišných kulturních tradic.“

Raichelovu tvorbu podstatně obohatily etiopské hudební vlivy, které se k němu dostaly díky migraci etiopských Židů do Izraele od 80. let:

„Mají úžasné vokalisty s neuvěřitelným rozsahem. Nemají tam takové originální hlasy typu Boba Dylana, oni většinou znějí velmi profesionálně. Ti lidé vědí, jak pracovat s hlasem a podat výkon bez mikrofonu, bez elektřiny. Ve stylu lidových písní, udržují při životě nádhernou lidovou hudbu.“

Vieux Farka Touré je synem slavného Aliho Touré, malijského kytaristy a zpěváka, který představil západnímu publiku styl někdy označovaný jako pouštní blues. Čtyři roky po smrti otce Vieux vystupoval na slavnostním zahájení mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice. V přístupu k umění následuje svého otce.

„V hudbě neexistují hranice. Můžete propojovat hudbu z Izraele, Blízkého východu, Spojených států, odkudkoliv. Je to velmi prosté. Vždy ale musíte cítit v srdci to, co slyšíte a děláte,“ vysvětluje Vieux Farka Touré.

Jde o hudbu, ne o původ

S Idanem Raichelem se Vieux Touré potkal náhodou před asi pěti lety na jednom německém letišti. Muzikanti prý při takových příležitostech často planě diskutují o možné spolupráci. Izraelec s Malijcem ale skutečně vytvořili uměleckou dvojici dnes už globálního věhlasu.

„Nehraju s ním kvůli jeho původu, ale protože je velmi dobrý hudebník. Můj manažer je také Žid, mám mezi Židy přátele. Idan je sice můj první přítel přímo z Izraele, ale opravdu nezáleží na tom, že on je Žid a já muslim. Jenom děláme hudbu, kterou milujeme,“ říká Vieux Farka Touré.

V malém Izraeli už se prodaly stovky tisíc nahrávek Idana a jeho spoluhráčů. To ale není zdaleka jediné měřítko jejich kvality.

„Jde nám o to přivést všechny interprety z Izraele nebo Blízkého východu do mainstreamu. Araby, Maročany, Libanonce, Íránce. Když zpíváte v těchto jazycích, lidé vás většinou řadí do škatulky world music. Naše kapela ale tuhle hudbu jako první dostala do izraelského mainstreamu,“ doplňuje Idan Raichel.

V obzvlášť citlivé době napjatých vztahů mezi Židy a muslimy je Raichelův projekt podle samotného exprezidenta Izraele Šimona Perese mostem k lepší budoucnosti míru a tolerance.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme